«Ήμουν υπουργός οικονομικών, όχι εντολοδόχος ταμίας», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, απαντώντας, φανερά ενοχλημένος, σε όσα του καταμαρτυρά στο βιβλίο της «Το ελληνικό μου δράμα» η Γιάννα Αγγελοπούλου, για την περίοδο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

«Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωφέλησαν τη χώρα αλλά στοίχισαν περίπου 7 δισ. ευρώ. Θα μπορούσαν να γίνουν και με 5 δισ. ευρώ αν πολλές εγκαταστάσεις νοικιάζονταν ως λυόμενες αντί να τις αγοράζουν καινούργιες», λέει ο κ. Χριστοδουλάκης στο Βήμα της Κυριακής.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι τα χρήματα που διατέθηκαν για τις ανάγκες των Αγώνων «θα μπορούσαν να ήταν αισθητά λιγότερα», γι' αυτό και ο ίδιος, γνωρίζοντας τις επείγουσες ανάγκες, έκοβε τα κονδύλια που θεωρούσε περιττές δαπάνες.

«Χίλιες φορές προτιμούσα να αυξάνω τα ΕΚΑΣ παρά να αγοράζω χαλιά και μάρμαρα για τις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών. Αν κάποιοι στεναχωρήθηκαν, δεν μπορώ να πω ότι λυπάμαι», αναφέρει.

Οργισμένη είναι η απάντηση του Νίκου Χριστοδουλάκη και στο απόσπασμα του βιβλίου, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος την εξύβρισε, αποκαλώντας την «πλούσια μέγαιρα (rich bitch)», σε διάλογο που είχε με τον Κώστα Σημίτη, για το θέμα της χρηματοδότησης του Ζαππείου.

«Εγώ δεν την έβρισα ποτέ, ούτε το συνηθίζω με κανένα. Προτιμώ τα επιχειρήματα. Δεν είχα κανένα λόγο άλλωστε να τη βρίσω, αλλά ούτε και να την κολακεύω, όπως δουλικά έκαναν τόσοι άλλοι. Προφανώς η κυρία θα ήθελε να χρησιμοποιεί τον υπουργό Οικονομικών ως ταμία για να δίνει εντολές επιταγών και να τον διατάζει. Αλλά εγώ ταμίας του Ρογκ δεν έγινα ποτέ, ήμουν ο υπουργός Οικονομικών», αναφέρει.

Πώς ξεκινά η σύγκρουση; Ο κ. Χριστοδουλάκης επιδεικνύει ένα νόμισμα των 2 ευρώ λέγοντας ότι «αυτό αποτελεί την αιτία της μεγάλης διαμάχης». Πρόκειται για το αναμνηστικό νόμισμα των δύο ευρώ που κόπηκε πριν από την έναρξη των Αγώνων του 2004 και απεικονίζει ένα δισκοβόλο.

Όπως εξηγεί ο υπουργός Οικονομικών, «για να μας δώσει την άδεια να βάλουμε τους (πέντε Ολυμπιακούς) κύκλους ο "Αθήνα 2004" ήθελε να αξιοποιήσει για λογαριασμό του το κέρμα. Να πάρει, δηλαδή, άλλα 140 εκατ. ευρώ ως επιχορήγηση. Ε, λοιπόν, δεν τους έκανα τη χάρη, με τα χρήματα αυτά εξασφαλίσαμε την αύξηση των αγροτικών συντάξεων εκείνης της χρονιάς», τόνισε.

in.gr