Με επιστολή στον Δήμαρχο η Οικολογική Ομάδα Ιεράπετρας κάνει λόγο για παράνομη διάνοιξη δρόμου σε δασική περιοχή και ζητά άμεσες ενέργειες για την προστασία και αναδάσωση του Ορεινού από τη Δημοτική Αρχή.

Η επιστολή αναλυτικά:

"Όπως πληροφορηθήκαμε, μετά και από επώνυμη καταγγελία κατοίκου, συνεργείο του Δήμου προχώρησε το χειμώνα του 2011 σε διάνοιξη αγροτικού δρόμου στη θέση «Άκρα Γαϊδουρόσπηλιο» Τοπικής Κοινότητας Ορεινού σε περιοχή δάσους, η οποία είχε πληγεί από την πυρκαγιά του 1993 και η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Κατά τη διάνοιξη κόπηκαν και ξεριζώθηκαν δεκάδες δέντρα και δασική βλάστηση κυρίως πεύκα, σχίνοι και ασπάλαθοι.

Για τις ενέργειες αυτές ο Δήμος δεν ζήτησε την άδεια της δασικής αρχής, δεν αποφάσισε σχετικά το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε κατατέθηκε κάποια μελέτη για τη χάραξη του δρόμου.

Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι έχει κατατεθεί σχετική μήνυση από τη Δ/νση Δασών Λασιθίου, η εκδίκαση της οποίας εκκρεμεί.

Αντιλαμβάνεστε ότι ο Δήμος μας, ο οποίος μάλιστα έχει ιδρύσει και χωριστό Νομικό Πρόσωπο για την προστασία του Περιβάλλοντος, αποτυγχάνει στην συγκεκριμένη περίπτωση, όχι μόνο να δώσει το καλό παράδειγμα στους δημότες, προστατεύοντας ο ίδιος το πανέμορφο δάσος της περιοχής, αλλά ακόμη και να δείξει στοιχειώδη σεβασμό στην νομοθεσία και τους υπάρχοντες θεσμούς.

Γίνεται ο ίδιος παράδειγμα αυθαιρεσίας σε βάρος του περιβάλλοντος.

Αποτελεί υποχρέωση του Δήμου να αναδασώσει άμεσα την περιοχή με συμβατά με τη βλάστηση της περιοχής είδη και να αποκαταστήσει και άλλες τυχόν παρεμβάσεις, που η αρχική αυθαιρεσία ενθάρρυνε ή διευκόλυνε.

Το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο του Ορεινού, που φιλοξενεί και σπάνια ενδημικά είδη και αποτελεί πόλο έλξης για φυσιολάτρες και ξένους επισκέπτες έχει ανάγκη από την προσοχή και την προστασία μας."