Εντολή για εντατικοποίηση των ελέγχων στον τουριστικό τομέα, έδωσε χθες, Κυριακή, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης, με στόχο την πάταξη της μαύρης, ανασφάλιστης εργασίας. Είχαν προηγηθεί η μία από τις πολλές κίτρινες κάρτες που είδε το υπουργείο Εργασίας, με την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, για την Ενίσχυση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας καθώς και το περιστατικό στην Κρήτη, με τον 20χρονο Ολλανδό ανιματέρ – εργαζόμενο σε ξενοδοχείο, που επεδίωξε να δολοφονήσει ένα μικρό αγόρι. Και τα δύο αυτά περιστατικά αναδεικνύουν την ανάγκη ελέγχου της αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού.

Έρχονται δε, σε μια περίοδο που οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ παρουσιάζουν σημαντικές δυσλειτουργίες. Νόμοι μένουν στα χαρτιά, ή καταργούνται από άλλους λίγο πριν εφαρμοστούν, τα περιφερειακά τμήματα δεν έχουν προσωπικό, τα συνεργεία των ελεγκτών δεν έχουν αυτοκίνητα και τα αυτοκίνητα που υπάρχουν, δεν έχουν βενζίνη…

Με δεδομένο ότι το ΣΕΠΕ λειτουργεί με 33% λιγότερο προσωπικό από το προβλεπόμενο -κάτι που παραδέχεται και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – δεν είναι περίεργο που η ανασφάλιστη- μαύρη εργασία έχει αυξηθεί κατακόρυφα αγγίζοντας το 36%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προεδρικά διατάγματα που θα έπρεπε να έχουν εκδοθεί από το 2011 και αφορούν στην οργάνωση των αρμοδιοτήτων, τον καταμερισμό του προσωπικού, την οργάνωση και στελέχωσή του και τον κανονισμό λειτουργίας του, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη. Για την ακρίβεια κάθε διαδικασία έκδοσής τους σταμάτησε, προκειμένου πρώτα να καταρτιστεί το ενιαίο οργανόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, όπως προβλέπει μεταγενέστερος νόμος.

Ενώ το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προχώρησε στην αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των δομών και πρότεινε νέα οργανωτική δομή, ήρθε η Γενική Γραμματεία Απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και συντάσσοντας το νέο οργανόγραμμα, βάσει του νόμου Μανιτάκη, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της την πρόταση του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης που με τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας ανέλαβε την εκπόνηση της σχετικής μελέτης…

Στα χαρτιά παραμένει και η περιβόητη «κάρτα εργασίας» του νόμου 3996 του 2011 (νόμος Κουτρουμάνη). Πρόκειται για την κάρτα με την οποία θα καταγράφεται η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζόμενου καθώς και το εφαρμοζόμενο ωράριο εργασίας, προκειμένου να ελέγχεται η τήρηση της νομοθεσίας για την απασχόληση και την υπερωριακή αμοιβή.

Όσο για τις συνθήκες εργασίας των, κατά 1/3 λιγότερων από το απαιτούμενο, εργαζόμενων, εκτός από τις καταγγελίες για επιθέσεις, είτε από εργοδότες, είτε από μπράβους είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργαζόμενους που αντιδρούν στους ελέγχους φοβούμενοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, είναι χαρακτηριστικό το εξής: Για 149 τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας σε 80 γεωγραφικά σημεία της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, το ΣΕΠΕ διαθέτει 21 υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Μάλιστα, πολλές φορές δεν υπάρχουν χρήματα για τη βενζίνη ακόμη και αυτών, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές να μην μπορούν να διενεργήσουν ελέγχους… Ακόμη δε, από το 2010 που έληξε η μίσθωση υπηρεσιακών αυτοκινήτων, εκκρεμεί είτε η προκήρυξη νέου διεθνή διαγωνισμού για leasing, είτε η αναζήτηση διεξόδου στην κατεύθυνση απόκτησης αυτοκινήτων από τον πρώην ΟΔΔΥ.

Σε αυτό το σκηνικό, και με την Τρόικα να επισημαίνει ότι η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΣΕΠΕ θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στον Φεβρουάριο, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης έδωσε εντολή για τη διενέργεια άμεσων και εντατικών ελέγχων σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον το τουριστικό κλάδο. Βάσει των οδηγιών προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ Μιχάλη Κανδαράκη, οι έλεγχοι που θα εκτείνονται στο σύνολο των τουριστικών περιοχών και θα αφορούν σε όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα, θα διενεργούνται κατά την διάρκεια όλης της καλοκαιρινής περιόδου.

Σύμφωνα δε, με πρόσφατο νόμο, στο ελεγκτικό έργο του ΣΕΠΕ μπορεί να συνδράμει και η υπηρεσία της Οικονομικής Αστυνομίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και η νομιμότητα στην αγορά εργασίας αποτελούν βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. «Την στιγμή που καταβάλλονται τεράστιες θυσίες από όλους μας για την έξοδο της χώρας από την κρίση, συμπεριφορές ανομίας υπονομεύουν την αναπτυξιακή προοπτική και την εθνική προσπάθεια. Κανείς δεν δικαιούται ούτε νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί ως άλλοθι την κρίση για τέτοιες συμπεριφορές. Ειδικά σε αυτή την περίοδο όπου αναμένεται πολύ σημαντική αύξηση του τουριστικού ρεύματος, που θα συμβάλει στη τόνωση της οικονομίας και συνεπώς στην αύξηση των θέσεων εργασίας, φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβούν. Νομιμότητα στην εργασία και ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες είναι έννοιες αλληλένδετες και συνιστούν ζήτημα εθνικής σημασίας. Πρέπει όλοι να το καταλάβουν και να συμβάλουν» καταλήγει ο υπουργός.

capital.gr/Ρούλα Σαλούρου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook