«Αν ο επόμενος πρωθυπουργός είναι Αβορίγινας αυτός θα θα μπορούσε να είναι ο -και ελληνικής καταγωγής- Θανάσης Τηλιακός». Με αυτόν τον τίτλο η αυστραλιανή εφημερίδα «The Australian» έκανε γνωστή την ιστορία ενός 14χρονου Αβορίγινα, ελληνικής καταγωγής, στον οποίο έκανε ολόκληρο αφιέρωμα.

Μέλος της φυλής των Αβοριγίνων Γκουριτζί, που βρίσκεται περίπου 460 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης Κάθριν, στη βόρεια Αυστραλία, ο 14χρονος Θανάσης μπορεί να περηφανεύεται όχι μόνο για την ιθαγενή του ιδιότητα, αλλά και την ελληνική του καταγωγή από το όμορφο νησί της Καλύμνου.

«Ηθελα να πάω σε κολλέγιο γιατί το Ντάργουιν μου φαινόταν λίγο βαρετό και ήθελα ένα καλύτερο σχολείο και μία καλύτερη μόρφωση. Ετσι ρώτησα τη γιαγιά μου: πώς μπορώ να βρω ένα καλύτερο σχολείο έξω από το Ντάργουιν;», είπε ο Θανάσης.

Ο Αυστραλιανός Οργανισμός Εκπαίδευσης Ιθαγενών (AIEF) αναζητά μαθητές σαν τον Θανάση, όχι απαραίτητα εκείνους που έχουν αριστεύσει, αλλά αυτούς που έχουν τη φιλοδοξία να καταφέρουν περισσότερα, εάν τους δοθεί η σωστή ευκαιρία, σημειώνει το δημοσίευμα.

Η γιαγιά του Θανάση βρήκε το AIEF και μετά από μία σειρά συνεντεύξεων, ο Θανάσης έγινε δεκτός στο Scots College του Σίδνεϊ. Τα δίδακτρα της φοίτησης κοστίζουν περίπου 55.000 δολάρια το χρόνο.

«Είναι κάπως τρομακτικό, ξέρετε, να έρχεσαι σε αυτό το μεγάλο σχολείο από ένα πολύ μικρότερο και να έχεις όλους αυτούς τους ανθρώπους να περπατούν γύρω σου ντυμένοι με κοστούμια, ενώ στο Ντάργουιν οι δάσκαλοι φορούσαν τζιν και μπλουζάκια… Ήταν λίγο τρομακτικό, αλλά και διασκεδαστικό», είπε ο νεαρός.

Ο διευθυντής και ιδρυτής του Οργανισμού, Άντριου Πένφολντ, θέλει να μοιραστεί περισσότερες τέτοιες ιστορίες, όπως αυτή του Θανάση. Αφού βοήθησε στη χρηματοδότηση του λυκείου και τα ακαδημαϊκά όνειρα 2.000 φοιτητών με 44 εκατομμύρια δολάρια από κονδύλια της κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα, ο κ.Πένφολντ σήμερα ετοιμάζει την πιο τολμηρή φάση του προγράμματος μέσω διαφημίσεων στον Australian.

«Θέλουμε να μεγαλώσουμε τον αριθμό των φοιτητών από 2.000 σε 7.000 και για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε άλλα 100 εκατ. δολάρια. Ο Θανάσης είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα παιδιών που ενδιαφέρονται πραγματικά να βοηθήσουν λόγω του ενθουσιασμού του και της φυσικής του κινητοποίησης και ενδιαφέροντος για ό,τι συμβαίνει γύρω του. Το όραμά του για κάτι καλύτερο, όχι μόνο για εκείνον, αλλά και για την οικγένεά του και την κοινωνία που ζει», δήλωσε ο Πένφολντ.

Η κ.Μπιν Σαλίκ, ομότιμη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Charles Darwin είναι η πρώτη ιθαγενής Αυστραλή που εργάστηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Αυστραλίας και η πρώτη που απέκτησε διδακτορικό πάνω στην εκπαίδευση, από το Χάρβαρντ.

«Είναι ένα πανέξυπνο παιδί με ανήσυχο πνεύμα. Με παρακάλεσε να τον βοηθήσω να μπει εσώκλειστος στο κολλέγιο και να πείσω τη γιαγιά του Ελέιν να τον αφήσει», είπε η Σαλίκ για τον Θανάση.

Ο Θανάσης μεγάλωσε στο Ντάργουϊν με τη γιαγιά του Ελέν, η οποία και ανέλαβε την κηδεμονία του, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 18 μηνών.

«Η μητέρα μου δεν ήταν πολύ ικανή να μας μεγαλώσει…. Πιστεύω ότι η γιαγιά μου έκανε καλή δουλειά, εφόσον είμαι εδώ που είμαι», δήλωσε ο Θανάσης.

«Η ευκαιρία αυτή σημαίνει πάρα πολλά για μένα και ελπίζω να με βοηθήσει να πετύχω τους στόχους μου, να γίνω ένας πετυχημένος δικηγόρος και να κερδίζω αρκετά χρήματα ώστε να βοηθάω άλλους ανθρώπους. Για κάποια από αυτά τα παιδιά (αβορίγινες) πιστεύω ότι είναι δύσκολο να έχουν ένα στόχο, επειδή δεν ξέρουν τί ακριβώς θέλουν. Ή μπορεί να ξέρουν τι θέλουν, αλλά να μην γνωρίζουν πως να πουν τι θέλουν και να ζητήσουν την κατάλληλη βοήθεια», τόνισε ο 14χρονος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook