Η Ελλάδα δεν γυρίζει σελίδα εκτιμά σε άρθρο της στο Bloomberg η Μέγκαν Γκριν, επικεφαλής οικονομολόγος στη Maverick Intelligence, χαρακτηρίζοντας πλασματική την εφορία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

«Κρίνοντας από τις αγορές και τα αγγλόφωνα μίντια αυτή την εβδομάδα, η κατεστραμμένη οικονομία της Ελλάδας, επιτέλους αλλάζει σελίδα… Αμφιβάλλω σφόδρα γι\’ αυτό» αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομολόγος.

Όπως σημειώνει, τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία δεν συμβαδίζουν με την θεωρούμενη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, επισημαίνει οτι  παρά την περιρρέουσα ευφορία, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5,3% το πρώτο τρίμηνο του 2013, σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Κάποια στιγμή θα υπάρξει ανάπτυξη, είναι όμως αυτό (που συμβαίνει τώρα); Υπήρξαν θετικά σημάδια, σίγουρα (η εκταμίευση της δόσης, η αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, επενδυτική δραστηριότητα). Όλα αυτά όμως δύσκολα αντισταθμίζονται από τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας που είναι μικρότερη απ\’ ό,τι το 2005, έχοντας συρρικνωθεί κατά 28% από τα μέσα του 2008. Επιπλέον η Κομισιόν προβλέπει περαιτέρω συρρίκνωση της τάξης του 4,2% το 2013», τονίζει η Γκριν.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα έρχονται ελπιδοφόρα σημάδια από την Ελλάδα, ενώ πριν από έξι μήνες δεν υπήρχε κανένα. Η Ελλάδα μπορεί να προσποιηθεί, κεφαλαιοποιώντας αυτές τις θετικές μικροειδησούλες για να εμπνεύσει εμπιστοσύνη σε επενδυτές και νοικοκυριά, μέχρι να εδραιωθεί η πραγματική ανάκαμψη. Τα θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία ωστόσο υπονομεύουν τους θιασώτες της βεβαιότητας, υποδεικνύοντας ότι η πρόσφατη ευφορία είναι λίγο υπερβολική» καταλήγει η Γκριν.

parapolitika.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook