Σε πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» οδηγείται το καθεστώς στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, αν και ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει η ημερομηνία.

Στην «βουλή» της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) κατατέθηκαν δύο προτάσεις.

Η πρώτη πρόταση του «πρωθυπουργού» Ιρσέν Κιουτσιούκ ζητά πρόωρες εκλογές στις 21 Ιουλίου. Πέρασε με πλειοψηφία με τη στήριξη και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, το οποίο λέει ότι είναι έτοιμο να αξιολογήσει οποιαδήποτε ημερομηνία για πρόωρες εκλογές.

Η δεύτερη πρόταση είναι πρόταση μομφής εναντίον του Ιρσέν Κιουτσιούκ και προνοεί σχηματισμό μεταβατικής «κυβέρνησης» και εκλογές στις 29 Σεπτεμβρίου. Και οι δύο προτάσεις θα συζητηθούν στην αρμόδια επιτροπή της «βουλής» και θα ληφθούν αποφάσεις.

Στο μεταξύ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος είχε αποδεχθεί πρόσκληση του Ιρσέν Κιουτσιούκ κατά τη συνάντησή τους στις ΗΠΑ, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χαβαντίς, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα ο κ. Νταβούτογλου θα συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θα σταθεί ιδιαίτερα στα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα ότι σε αυτό το στάδιο μια πολιτική κρίση στην ΤΔΒΚ θα έχει μεγάλο τίμημα για τον «τουρκοκυπριακό λαό». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τη στιγμή που όλοι ξοδεύουν την ενέργειά τους για να βρεθεί μια λύση στην Κύπρο το 2013, μια κρίση στη «βόρεια Κύπρο» δεν θα είναι προς όφελος κανενός.

Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει ακόμη από τον πρόεδρο της ψευδοβουλής. Νωρίτερα και μετά τη συνεδρία της «κοινοβουλευτικής του ομάδας», έγινε γνωστό ότι ο Ιρσέν Κιουτσιούκ πρότεινε ως ημερομηνία διεξαγωγής «πρόωρων εκλογών» την 21η Ιουλίου. Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί, στην ημερομηνία αυτή κατέληξαν οι παρόντες «βουλευτές» του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook