Ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου 2011 ο κύκλος των προγραμματισμένων εκδηλώσεων παρουσίασης του οδηγού προγράμματος «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», με τη συνεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και των Επιμελητήριων Κρήτης.

Οι παρουσιάσεις ξεκίνησαν την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011 από το Ρέθυμνο και συνεχίστηκαν στα Χανιά, το Ηράκλειο και το Λασίθι, με τη συνολική ανταπόκριση των ενδιαφερόμενων εξαγωγικών επιχειρήσεων να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική.

Το πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» αφορά στις εξαγωγικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στοχεύει ακριβώς στην ενίσχυση των εξαγωγών και κατ’ επέκταση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας μέσα από την ανάπτυξη ισχυρών επιχειρηματικών σχηματισμών (clusters) για το σκοπό αυτό.

Η διαδικασία υποβολής στο πρόγραμμα «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» γίνεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω των δικτυακών τόπων www.ypoian.gr , www.ggb.gr , www.antagonistikotita.gr , www.espa.gr , www.ependyseis.gr/mis , www.efepae.gr μέχρι τις 24 Μαΐου 2011. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον οδηγό του προγράμματος, τις επιλέξιμες δαπάνες, τα ποσοστά χρηματοδότησης αλλά και τις λεπτομέρειες υποβολής πρότασης δίνονται από τα αρμόδια στελέχη της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, εταίρο του ενδιάμεσου φορέα του ΕΦΕΠΑΕ με χωρική αρμοδιότητα την Κρήτη, στο τηλέφωνο 2810 302421.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, ως μέλος του cluster εξωστρέφειας που έχει συσταθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο μεταξύ των τριών Εξαγωγικών Συνδέσμων της χώρας (ΠΣΕ – ΣΕΒΕ - ΣΕΚ), συμμετείχε ενεργά στην σύνταξη του οδηγού του προγράμματος «ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ – ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», καταθέτοντας προτάσεις έτσι ώστε το πρόγραμμα να προσαρμοστεί στις πραγματικές ανάγκες των ΜμΕπιχειρήσεων.

Η συνεργασία του cluster εξωστρέφειας με το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έχει αποκτήσει γερές βάσεις και θα συνεχιστεί με άλλες αντίστοιχες ενέργειες ενίσχυσης της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού εμπορίου της χώρας.

Παράλληλα με τα παραπάνω, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης συνεργάζεται στενά με τη νέα αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, συμμετέχοντας ενεργά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας Κρήτης (ΠΣΚΚ) και στην αντίστοιχη ομάδα εξωστρέφειας, καταθέτοντας ρεαλιστικές και ουσιαστικές προτάσεις για το εξαγωγικό «επιχειρείν» και την αγροτική ανάπτυξη του νησιού.