Ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Φουρνέ «ΘΕΣΠΙΣ» διοργανώνει το Σάββατο 25 Μαΐου στις 6:30 το απόγευμα την Γιορτή του ανθόνερου στο πολιτιστικό κέντρο Φουρνέ (Παλιό Δημοτικό Σχολείο Φουρνέ).

Από λαμπίκους θα τρέχει Μυρωδάτο Ανθόνερο.

Συντροφιά στους παρευρισκόμενους θα κρατήσουν με την μουσική τους οι :

Μαρινάκης Γεράσιμος (Λύρα)
Φραγκομιχελάκης Τάσος (Λαούτο)
Γκουντής Βαγγέλης (Λαούτο)
Βερικάκης Γεράσιμος (Κιθάρα)
Τιμή Εισόδου 10 € Πλήρες Μενού

Φ Ο Υ Ρ Ν Ε Σ

Ο Φουρνές είναι ένα χωριό της Κρήτης στην επαρχία Κυδωνίας, 15 χλμ. από τα Χανιά. Είναι χτισμένο μέσα σε μια καταπράσινη από πορτοκαλιές κοιλάδα, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων πάνω στο δρόμο για το φαράγγι της Σαμαριάς. Οι γύρω λόφοι γεμάτοι ελαιόδεντρα. Το χωριό διασχίζει ο ποταμός Κερίτης, ο οποίος πηγάζει από τις ρίζες των Λευκών Ορέων και σύμφωνα με τον Όμηρο ονομαζόταν Ιάρδανος. Την εποχή που τα δέντρα είναι ανθισμένα όλη η περιοχή μοσχοβολάει αρώματα και όταν είναι γεμάτα καρπούς προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα στον επισκέπτη.

ΑΝΘΟΝΕΡΑ

Τα ανθόνερα είναι αρωματικά νερά που βγαίνουν με την μέθοδο της απόσταξης. Είναι κεκορεσμένα με αιθέρια έλαια σε μία ευχάριστη λεπτή συγκέντρωση. Είναι ιδανικά για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, για τη φροντίδα του δέρματος και για πολλές άλλες χρήσεις. Τα αυθεντικά ανθόνερα είναι αντισηπτικά και δροσιστικά, ιδανικά για τονωτική λοσιόν, aftershave και τονωτικό των μαλλιών. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κομπρέσες, για καθαρισμό του δέρματος, αλλά και να προστεθούν στο νερό του μπάνιου. Μπορείτε να ψεκάσετε με αυτά τον χώρο σας σαν απολυμαντικά, αλλά και για βελτίωση της ατμόσφαιρας. Ακόμα, ανάλογα με το φυτό από το οποίο προέρχονται, μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό ή στα γλυκά σας.

Το Νεράντζι ανθόνερο έχει αντισηπτικές, αντιφλογιστικές, ενυδατικές και τονωτικές ιδιότητες. Χαλαρώνει τους μυς του προσώπου και είναι ιδανικό για το ευαίσθητο, κουρασμένο και ώριμο δέρμα, καθώς και για τα λιπαρά μαλλιά. Οι ιδιότητες αναδόμησης που έχει, προάγουν τη παραγωγή κολλαγόνου και αποθαρρύνουν την ξηρότητα και τη δημιουργία ρυτίδων. Επίσης, ρυθμίζει την κυκλοφορία του λεμφικού υγρού ανακουφίζοντας από το πρήξιμο στην περιοχή του προσώπου. Χρησιμοποιείται στα γλυκά, ιδιαίτερα γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες και πασχαλινά κουλουράκια. Μετά το άνοιγμα (3 μήνες από την παραγωγή) είναι καλύτερα να φυλάσσεται στο ψυγείο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φουρνέ, εκτός των άλλων πολιτιστικών και μορφωτικών δραστηριοτήτων του, εδώ και πέντε χρόνια παράγει ανθόνερο από άνθη Νεραντζιάς αναβιώνοντας μια παλιά συνήθεια των κατοίκων, κατά την οποία κάθε χρόνο την άνοιξη σε όλες τις γειτονιές, παρέες-παρέες οι γυναίκες του χωριού έβγαζαν το μυρωδάτο ανθόνερο. Οι λαμπίκοι (τα αποστακτήρια) ήταν συνήθως συνεταιρικά για λόγους οικονομίας. Στόχος του Συλλόγου μας είναι να διασώσει και να κάνει ευρύτατα γνωστό το ιδιαίτερο αυτό προϊόν.

Κείμενα: Σμαράγδη Φυτουράκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook