Στον «αέρα» είναι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

Σύμφωνα με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας που απέστειλε και κατεπείγον αίτημα προς τους συναρμόδιους υπουργούς με κοινοποίηση στον Πρωθυπουργό, η λειτουργία των Βρεφονηπιακών - Παιδικών σταθμών, καθώς και το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους, βρίσκονται μετέωρα, αφού δεν έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους για την περίοδο 2013-2014, παρά το γεγονός ότι αφορούν χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες ανέργους.

Παράλληλα σημειώνει ότι τα χρηματοδοτούμενα από πόρους του ΕΣΠΑ προγράμματα που έχει αναλάβει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφορούν στη λειτουργία πολλών κοινωνικών δομών «έχουν μεγάλη ανταπόκριση στην κοινωνία και απορροφητικότητα που πλησιάζει το 100%, συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή αλλά και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ».

Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, το σχετικό πρόγραμμα που μόνο για την περίοδο 2012 - 2013 εξυπηρέτησε 60.000 οικογένειες, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι: «Η καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος να μην προλάβουμε την υλοποίησή του με τεράστιο κοινωνικό κόστος αφού όπως γνωρίζετε την προηγούμενη περίοδο οι αιτήσεις έφτασαν τις 96.000 και η εκτίμηση είναι ότι φέτος θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση από τους γονείς, αφού η οικονομική κρίση οδηγεί τις οικογένειες στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς».

Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης υπενθυμίζει την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει για τη χρηματοδότηση των Βρεφονηπιακών - Παιδικών σταθμών, σύμφωνα με την οποία ζητά τη χρήση της «ρήτρας ευελιξίας» του ΕΣΠΑ για τη μεταφορά του ποσού 400 εκ. ευρώ από αναπορρόφητα κονδύλια.

newpost.gr