Στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο υπολογίζεται η απώλεια πόρων της ΕΕ από την φοροδιαφυγή και την φορολογική απάτη, ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότερα μέτρα και να εξασφαλίσουμε καλύτερο συντονισμό, για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην έναρξη σχετικής συζήτησης για την φοροδιαφυγή στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτή τη στιγμή -συνέχισε ο Μπαρόζο- η απώλεια πόρων από φορολογική απάτη στην ΕΕ εκτιμάται ότι ανέρχεται στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, ήτοι «ποσό διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι υπάρχει ένα χάσμα στην εκτέλεση των προγραμμάτων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και των φορολογικών παραδείσων, εντός κι εκτός Ευρώπης, ενώ διαβεβαίωσε ότι στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσει να υπάρξει πολιτική δέσμευση ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 να έχει διασφαλίσει η ΕΕ την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για κάθε μορφή εισοδήματος (μισθοί, μερίσματα, κέρδη από κεφάλαια, κ.λπ.).

«Με κοινές προσπάθειες θα σημειώσουμε πρόοδο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι γίνεται ακριβοδίκαιη κατανομή του βάρους της κρίσης και θα πρέπει να πληγούν αυτοί που αρνούνται να καταβάλουν το μερίδιό τους στην κρίση φοροδιαφεύγοντας. Θα πρέπει να είμαστε πλέον πιο φιλόδοξοι, εγκρίνοντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένες προτάσεις».

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Λουσίντα Κρέιτον υποστήριξε ότι «αύριο το Συμβούλιο θα συζητήσει και θα θεσπίσει ένα πλαίσιο για περαιτέρω εργασίες σε δύο σημαντικούς για την ευρωπαϊκή οικονομία τομείς, την οικονομία και τα στοιχεία φορολόγησης».

Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι «η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», επεσήμανε η Κρέιτον, διαβεβαιώνοντας ότι «σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Επιτροπή σκοπεύει τον Ιούνιο να καταθέσει προτάσεις για τροποποίηση της οδηγίας για τις διοικητικές φορολογικές διαδικασίες», ενώ «σε διεθνές επίπεδο θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις ως προς την ανταλλαγή των πληροφοριών με βάση τις νέες διεθνείς προδιαγραφές που θα λαμβάνουν υπόψη τις ρυθμίσεις της ΕΕ», στα ζητήματα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

real.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook