Την 4η θέση κατέκτησε η ομάδα Tuc Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης στον Ευρωπαϊκό Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 183 ομάδες φοιτητών από 24 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, που κάτω από δύσκολες συνθήκες, με οχήματα που σχεδίασαν και κατασκεύασαν οι ίδιες, κατάφεραν να ενθουσιάσουν το κοινό επιτυγχάνοντας πέντε νέα ρεκόρ, παρά τη δύσκολη διαδρομή.

Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν με βάση τη σχέση μεταξύ της απόστασης που διανύθηκε και της κατανάλωσης καυσίμου (μεγαλύτερη απόσταση με τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση).

Φέτος, για ακόμα μια χρονιά, οι ελληνικές συμμετοχές δήλωσαν την παρουσία τους στον διαγωνισμό καταθέτοντας τον καλύτερο τους εαυτό εντός κι εκτός δρόμου.

Συγκεκριμένα:

– Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Urban Concept (Hydrogen) κατέκτησε την 4η θέση διανύοντας 63,95 km/kWh, ανάμεσα στις 11 ομάδες που αγωνίστηκαν σε αυτή την κατηγορία βελτιώνοντας σημαντικά τις περσινές της επιδόσεις.Χορηγοί της ομάδας ήταν οι: ΑΝΕΚ LINES, Beta-cae Systems S.A., ΟΠΑΠ, Διγενάκης Insurance Advisor, Frederik Custom Bikes, Γ.Φωτεινάκης & ΣΙΑ Ο.Ε, ΚΤΕΟ Κρήτης, ΜΙΧΑΗΛΑΚΗΣ SPORT, και χορηγοί επικοινωνίας οι: flashnews.gr και cretadrive.grΗ ομάδα Prometheus του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών, που διαγωνίστηκε στην κατηγορία Prototype (electric battery) κατέλαβε την 13η θέση - από τις 36 ομάδες - αγγίζοντας τα 316,86 χλμ/kWh.

Χορηγοί της ομάδας ήταν οι: ΟΠΑΠ, Attica Bank, AVS Automotive, Fibermax Composites και Greek Air Cargo.

– Η ομάδα Eco Evolution του Τεχνολογικού Ιδρύματος Πειραιά, συμμετείχε στην κατηγορία Prototype (electric battery), με πλήρως ανασχεδιασμένο το πρωτότυπο όχημα με το οποίο είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό πέρυσι.

Δυστυχώς, όμως, τα προβλήματα χρηματοδότησης προκάλεσαν ουσιαστικές καθυστερήσεις στην κατασκευή του φυσικού πρωτοτύπου εμποδίζοντας την ομάδα να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δοκιμές.

Ως αποτέλεσμα, η ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια της στον 3ο γύρο, λόγω αστοχίας της καδένας στη μετάδοση κίνησης.

Χορηγοί της ομάδας ήταν οι: Global-Energy solutions, Veco, TeXtreme, ΣΕΛΑΧΑΣ, Monitor Electronics, Helional και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MSc Advanced Industrial & Manufacturing Systems.

Τα συνολικά αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Μαραθωνίου Shell 2013

- Η Team Microjoule-La Joliverie, ομάδα φαβορί, για μια ακόμη φορά έφτασε στην κορυφή στην κατηγορία Prototype (κλάση καυσίμου πετρέλαιο) καταφέρνοντας να διανύσει 2.980,3χλμ/λ, απόσταση που επαρκεί για τη διαδρομή Ρότερνταμ-Αθήνα με ένα μόνο λίτρο καυσίμου.

- Επίσης στην κατηγορία Prototype, η γαλλική SCS Pasquet συνέτριψε κυριολεκτικά το προηγούμενο ρεκόρ της στην κατηγορία κίνησης με ηλεκτρική μπαταρία επιτυγχάνοντας απόδοση 1.224,1χλμ./ kWh.

- Στην κατηγορία Urban Concept, η ομάδα από το Technical University of Denmark σημείωσε ρεκόρ διανύοντας 612,3 χλμ./λτ στην κατηγορία κίνησης με βενζίνη, ενώ η Γαλλική Lycee des metiers de l’ energie dans les systemes automatises σημείωσε απόδοση 376,2 χλμ/kWh με όχημα με ηλεκτρική μπαταρία.

- Ανάμεσα στα φετινά highlights ήταν ο αριθμός ρεκόρ των επισκεπτών στο Εργαστήριο Ενέργειας της Shell (Shell Energy Lab) - μια εκπληκτική εμπειρία για άτομα κάθε ηλικίας που παρουσιάζει το μέλλον της ενέργειας, της τεχνολογίας και της κινητικότητας.

Ο Peter Voser, CEO της Royal Dutch Shell, είπε: «Αποτελεί έμπνευση να βλέπει κανείς τους ηγέτες και μηχανικούς του μέλλοντος να κάνουν πράξη τις πιο έξυπνες και δημιουργικές τους ιδέες.

Ο φετινός Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell ανέδειξε και πάλι νέες καινοτομίες και πολλά υποσχόμενες δημιουργικές τεχνολογίες.

Κοιτώντας πίσω, βλέπω μια επιτυχημένη εκδήλωση που προσέλκυσε πάνω από 50.000 επισκέπτες και 3.000 φοιτητές από 24 χώρες, προκειμένου να στηρίξουν τις ομάδες και να επισκεφθούν το Εργαστήριο Ενέργειας της Shell.

Βρίσκω ενθαρρυντικό το να βλέπω τόσο πολλούς ανθρώπους να απολαμβάνουν δραστηριότητες που σχετίζονται με την καινοτομία και το μέλλον της ενέργειας.

Τα αποτελέσματα έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο προηγούμενο για την εκδήλωση της επόμενης χρονιάς.

Ο Norman Koch, Τεχνικός Διευθυντής του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell, δήλωσε: «Η ανταγωνισμός στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell δεν υπήρξε ποτέ μεγαλύτερος.

Πολλές ομάδες σημείωσαν σημαντική βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό αλλά και σε εντυπωσιακούς τερματισμούς σε πολλές κατηγορίες. Αυτό δείχνει πως ολοένα και περισσότερες ομάδες αξιοποιούν την καινοτομία στην πράξη με επιτυχία».

Η Ελλάδα στην κορυφή των βραβείων off-track!

Φέτος, προστέθηκε ένα νέο off-track βραβείο – Το Βραβείο της Ενεργειακής Πρόκλησης (Shell Student Energy Challenge).

Οι φοιτητές που συμμετέχουν στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους για το πώς ο κόσμος μπορεί να ανταποκριθεί στις αλλαγές που αφορούν στη ζήτηση ενέργειας και να τις απεικονίσουν σε ένα infographic.

Η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης έπεισε την κριτική επιτροπή με τη συμμετοχή της, καθώς παρουσίασε μια καλά τεκμηριωμένη προσέγγιση σχετικά με την ενεργειακή πρόκληση.

Οι κριτές βαθμολόγησαν υψηλά τις νέες πράσινες τεχνολογίες που πρότεινε η ομάδα, και τον τρόπο με τον οποίο παρουσίασε τόσο τα βέλτιστα όσο και τα λιγότερο ελπιδοφόρα ενεργειακά σενάρια του μέλλοντος, χαρίζοντας τους τη διάκριση στην εν λόγω κατηγορία.

Η ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης κέρδισε και το Βραβείο του Κοινού (People’s Choice Award) αποδεικνύοντας για ακόμα μία χρονιά ότι είναι η αγαπημένη ομάδα όλης της διοργάνωσης!

Επιπλέον, η ομάδα Prometheus του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών τιμήθηκε με το βραβείο Βest Team Spirit, για την ομαδικότητα που επέδειξε στο πλαίσιο του διαγωνισμού, αλλά και στο σύνολο της διοργάνωσης, μεταφέροντας με χιούμορ και θετική διάθεση την κουλτούρα, τις ομορφιές και τα αξιοθέατα της Ελλάδας στα μέλη των άλλων ομάδων και τους επισκέπτες της διοργάνωσης.

Η ομάδα υπήρξε πραγματικός πρεσβευτής της Ελλάδας στην διοργάνωση του Μαραθωνίου!

Επίσης, βραβεία δόθηκαν και για την καινοτομία, την ασφάλεια, το σχεδιασμό, την επικοινωνία, τον οικολογικό σχεδιασμό, και την ασφάλεια.