Χάος, τόνους ερειπίων, πόνο, τουλάχιστον 24 νεκρούς και 240 τραυματίες άφησε πίσω του στο πέρασμά του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε το προάστιο Μουρ της Οκλαχόμα Σίτι χθες.

Ο πανίσχυρος ανεμοστρόβιλος κατηγορίας EF-4, ο οποίος κατατάσσεται μεταξύ των πιο δυνατών που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στις ΗΠΑ, είχε πλάτος 3 χιλιόμετρων και σάρωσε την περιοχή με ανέμους ταχύτητας 320 χιλιομέτρων την ώρα, ισοπεδώνοντας δύο δημοτικά σχολεία, το νοσοκομείο του Μουρ και πολλές κατοικίες, παγιδεύοντας ανθρώπους κάτω από ερείπια, διαλύοντας τα δίκτυα ενέργειας και ηλεκτροδότησης.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα κουφάρια των κατοικιών και των κτιρίων της περιοχής, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θυμάτων που αρχικά είχε εκτιμηθεί στους 91 να πέσει τελικά στους 51 και αργότερα εξαιτίας διπλής καταγραφής στους 24.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν και 9 παιδιά από τα δύο σχολεία που επλήγησαν από τον ανεμοστρόβιλο, ενώ από τους 240 τραυματίες οι 60 είναι παιδιά.

Τα σωστικά συνεργεία εργάζονταν πυρετωδώς όλη μέρα χθες, όμως οι καταιγίδες που ακολούθησαν το βίαιο καιρικό φαινόμενο έκαναν το έργο τους ιδιαίτερα δύσκολο.

\"Ο

Διασώστες

Για πιο ενδελεχή έρευνα, οι διασώστες χρησιμοποίησαν συσκευές εντοπισμού θερμότητας και ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για να εντοπίζουν τους ζωντανούς κάτω από τα ερείπια, ενώ απομάκρυναν τα δημοσιογραφικά συνεργεία για να μην υπάρχει θόρυβος και καλύπτει τις κραυγές βοήθειας των εγκλωβισμένων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κήρυξε το Μουρ και την Οκλαχόμα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στους πληγέντες υποσχέθηκε βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

\"Μαθητές

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του προς τους κατοίκους του Μουρ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε: «Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα τους πατάει σταθερά στο έδαφος, είναι εκεί γι\’ αυτούς, είναι δίπλα τους για όσο χρειαστεί».

Επιπλέον, σε μια προσπάθεια να δώσει ένα μήνυμα ελπίδας προς τους πληγέντες, τόνισε: «Υπάρχουν πολλοί άδειοι χώροι εκεί που κάποτε υπήρχαν καθιστικά, υπνοδωμάτια και σχολικές αίθουσες. Εν ευθέτω χρόνω θα ξαναγεμίσουμε αυτούς τους χώρους με αγάπη, γέλια και αλληλεγγύη».

\"Ο

Από την πλευρά του ο δήμαρχος του Μουρ, Γκλεν Λιούις, στις δηλώσεις του επεσήμανε ότι ολόκληρη η πόλη είναι ένας σωρός ερειπίων και ότι υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και εκδήλωσης πυρκαγιών εξαιτίας των καλωδίων ηλεκτροδότησης που έχουν κοπεί και των ζημιών στο σύστημα παροχής φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο τερατώδης σε μέγεθος ανεμοστρόβιλος ακολούθησε σχεδόν την ίδια πορεία με τον ανεμοστρόβιλο του 1999, που είναι τρίτος στη λίστα με τους πιο καταστροφικούς ανεμοστρόβιλους στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αφού το κόστος των ζημιών που προκάλεσε ανήλθε τότε στο 1 δισεκατομμύριο δολάρια (1,3 δισεκατομμύριο δολάρια με τη σημερινή αξία του δολαρίου) και οι νεκροί έφτασαν τους 40.

Ιστορικό

Οι μόνοι ανεμοστρόβιλοι που ξεπερνούν σε υλικές ζημιές, αλλά και σε ανθρώπινες απώλειες είναι αυτοί στο Τζόπλιν του Μιζούρι το 2011, όταν 161 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και της Τουσκαλούσα, που και αυτός σημειώθηκε πριν από δύο χρόνια.

Οπως αναφέρουν πληγέντες, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν από μέρες προειδοποιήσει ότι επίκειται μεγάλος ανεμοστρόβιλος, ενώ οι σειρήνες ήχησαν περίπου 10 λεπτά προτού ο ανεμοστρόβιλος φτάσει στο Μουρ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πάντως ότι ο χρόνος που απαιτούνταν για την εκκένωση της περιοχής ήταν περισσότερος από τον χρόνο που ήχησαν οι σειρήνες.

ethnos.gr/Χρήστος Στασινόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook