Η μυστικοπάθεια της κυβέρνησης της Αλγερίας για την κατάσταση υγείας του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλικά έχει ξεσηκώσει κύμα φημών και εικασιών στη χώρα, περισσότερο όμως και ανησυχία για το μέλλον της χώρας που μπορεί να βρίσκεται ενώπιον ενός δυνητικά επικίνδυνου κενού εξουσίας.

Ο 76χρονος Μπουτεφλικά εμφανίστηκε δημόσια για τελευταία φορά στις 17 Απριλίου, στην κηδεία του πρώην προέδρου Αλί Καφί.

Μερικές ημέρες αργότερα εισήχθη στο γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο Val-de-Grâce στο Παρίσι με «μικρής έκτασης εγκεφαλικό» κατά το επίσημο αλγερινό πρακτορείο. Μέσα στο περασμένο Σαββατοκύριακο φούντωσαν οι φήμες, με την κυβέρνηση να επεμβαίνει κατασταλτικά λογοκρίνοντας δύο εφημερίδες που (θα) έγραφαν ότι ο Μπουτεφλικά έπεσε σε κώμα.

Χωρίς επίσημη ενημέρωση ως τότε, και με την αντιπολίτευση να πιέζει για προσωρινή παραχώρηση της εξουσίας του προέδρου, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί ότι ο πρόεδρος αναρρώνει στο Παρίσι και είναι καλά.

Τι μέλλει γενέσθαι με τον πρόεδρο άρρωστο είναι το περισσότερο ενδιαφέρον ζήτημα τώρα, παρατηρεί η France24.

Η Αλγερία πέρασε τη δεκαετία του 1990 από αιματηρό και πολύ σκληρό εμφύλιο που άφησε τον στρατό με ισχυρές εξουσίες και δυνατότητα παρέμβασης στη ζωή της χώρας.

Ο Μπουτεφλικά πιστώνεται με τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου και με την προσπάθεια να ορθοποδήσει η χώρα, που πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε αλώβητη από τη θύελλα της Αραβικής Άνοιξης.

Από την άλλη, ο παλαίμαχος Μπουτεφλικά, παρά το ότι έλεγε ότι το 2014 με τη λήξη της τρίτης θητείας του θα αποχωρήσει, σκέφτεται να κατέβει και για τέταρτη θητεία—τουλάχιστον σύμφωνα με τις φήμες. Αν δεν κατέβει, οι εκλογές μπορεί να καταλήξουν σε χάος, φέρνοντας το στρατό στη θέση του ρυθμιστή.

Η χώρα, σε κάθε περίπτωση, μάλλον χρειάζεται ανανέωση: ο Μπουτεφλικά ηγείται ενός κυβερνητικού συμβουλίου συνομηλίκων του–ο μέσος όρος του είναι 70 και πάνω. Και από ό,τι λέγεται ο πρόεδρος έβγαζε στο περιθώριο νεαρούς, δυναμικούς διεκδικητές. Αυτό παρά τις εκκλήσεις του να βγουν οι νέοι στην πολιτική σκηνή γιατί «η γενιά μου είναι τελειωμένη».

in.gr/Newsroom ΔΟΛ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook