Επί μισό αιώνα, πάσης φύσεως σκουπίδια από έξι περιφέρειες του Λονδίνου συσσωρεύονταν στα Mucking Marshes, δημιουργώντας ένα βουνό που έφθανε στις εκβολές του Τάμεση και διαρκώς εξαπλωνόταν.

Την περασμένη εβδομάδα, τη θέση του ΧΥΤΑ, ο οποίος έπαψε να λειτουργεί πριν από δύο χρόνια, πήρε ένα μεγάλο καταφύγιο άγριας ζωής.

Το Φυσικό Πάρκο Thurrock Thameside, το οποίο εγκαινιάστηκε από το γνωστό παρουσιαστή ντοκιμαντέρ και φυσιοδίφη Ντέιβιντ Ατέμπορο και την Ένωση Άγριας Ζωής του Έσεξ, καλύπτει μια έκταση 485 στρεμμάτων με δάση, βάλτους και λειμώνες – πάνω από την περιοχή που καλύπτονταν με σκουπίδια – ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα εξαπλωθεί φθάνοντας τα 3.000 στρέμματα.

«Ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για αυτό το ιστορικό τοπίο δίπλα στον Τάμεση – ένα κεφάλαιο που θα φέρει χαρά στους ανθρώπους και θα ευνοήσει σημαντικά την άγρια ζωή στις εκβολές του ποταμού», δήλωσε ο Ατέμπορο εγκαινιάζοντας το πάρκο.

Στο ΧΥΤΑ μεταφέρονταν περίπου 1 εκ. τόνοι σκουπιδιών κάθε χρόνο έως το 2010, οπότε και έκλεισε. Για τη μετατροπή του σε προστατευόμενη περιοχή – ένα έργο που στοίχισε γύρω στα 3 εκ. ευρώ – χρειάστηκε να μεταφερθούν χιλιάδες τόνοι χώματος, οι οποίοι σχημάτισαν μια «κρούστα» πάχους έως και 30 μέτρων για να καλύψουν τα σκουπίδια. Ήδη το καταφύγιο φιλοξενεί σπάνια λουλούδια, καθώς και απειλούμενες σαύρες και έντομα.

«Είναι κατά κάποιο τρόπο ένας μαύρος καμβάς γιατί το χώμα μεταφέρθηκε προκειμένου να καλυφθεί ένας ΧΥΤΑ που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, συνεπώς περιμένουμε ότι θα δημιουργηθούν πολλοί βιότοποι», δήλωσε στο BBC ο διευθυντής της ένωσης Τζον Χολ. «Θα δούμε να δημιουργούνται δάση και χορτολιβαδικές εκτάσεις με άφθονα λουλούδια, όπου θα ζουν λαγοί και διάφοροι τύποι εντόμων.»

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook