Μια πειραματική θεραπεία με βλαστοκύτταρα που βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δοκιμών προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, χάρισε την όραση σε ασθενή που συμμετείχε στη διεξαγωγή της!

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι χάρη στη νέα θεραπεία ένας τυφλός ασθενής απέκτησε την όρασή του και μάλιστα σε βαθμό που να μπορεί να κυκλοφορήσει μόνος του κανονικά, ακόμη και να οδηγήσει!

Η κλινική δοκιμή ξεκίνησε το 2011 από επιστήμονες της εταιρείας βιοτεχνολογίας Advanced Cell Technology με τη συμμετοχή 22 ασθενών, οι οποίοι πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ή από δυστροφία του αμφιβληστροειδούς Stargardt, ασθένειες που καταστρέφουν τα κύτταρα του ματιού που προσφέρουν καθαρή και σταθερή όραση.

Οι επιστήμονες δεν αποκάλυψαν από ποιά ασθένεια είχε προσβληθεί ο ασθενής, παρά μόνο το γεγονός ότι κατά τους πρώτους μήνες της κλινικής δοκιμής είχε παρουσιάσει μικρή πρόοδο, όπως και οι υπόλοιποι ασθενείς.

Ωστόσο, αυτή τη φορά η όρασή του αποκαταστάθηκε πλήρως και μάλιστα στο επίπεδο που του επιτρέπει να βγάλει δίπλωμα οδήγησης.

Ωστόσο, οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτή η θεραπεία ίσως στο μέλλον δεν αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς, γι’ αυτό και συνεχίζουν τις κλινικές δοκιμές, ενώ τα επόμενα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν όταν θα υπάρχει συνολική εικόνα, που θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

Η είδηση για αυτήν την ιστορική εξέλιξη βγήκε στον απόηχο της πρόσφατης ανακοίνωσης για την επιτυχημένη κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων με στόχο την ανάπτυξη βλαστοκυττάρων. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, φέρνοντας ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της ηθικής σε σχέση με τη χρήση εμβρυικών βλαστοκυττάρων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook