Σε ευρωπαϊκό ζήτημα μετέτρεψε, με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την ελληνική ΑΟΖ ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς, στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, ζήτησε και έγινε δεκτό για πρώτη φορά, να εκφραστεί ο στόχος για «έρευνα και ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πόρων μέσα στην Ευρώπη, χερσαίων και θαλάσσιων».

«Περιλήφθηκε για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς- το είπα ξεκάθαρα- υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα» τόνισε ο Πρωθυπουργός σε δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος των εργασιών της έκτακτης Συνόδου.

Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» για την ΑΟΖ

Η αναφορά σε «θαλάσσιους» ενεργειακούς πόρους», που σχετίζονται με την ανάγκη για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε., φωτογραφίζει, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες, τόσο τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στην ελληνική, όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Μάλιστα όπως υπογράμμισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στους 27 ηγέτες της Ε.Ε. «όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή, κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση».

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ιδιαίτερα την σημασία που έχουν για την Ελλάδα και την Κύπρο, οι ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών ενεργειακών πόρων, ενώ πρόσθεσε πως «είναι προς το συμφέρον, όλης της Ευρώπης τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό. Μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης! Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας».

Σχετικά με το θέμα της διαφοροποίησης των πηγών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για τη δημιουργία του αγωγού TAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, αλλά και στη συνάντηση που είχε την Κυριακή στο Μπακού με τον Αζέρο Πρόεδρο Αλίγιεφ.

Επίσης, για το ζήτημα της ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης». «Έτσι θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές», είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για τη διασύνδεση των νησιών, με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο. Κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς».

Τέλος ο κ. Σαμαράς, αναφέρθηκε και στις ενεργειακές επενδύσεις, στις οποίες θα πρέπει να δοθεί προσοχή στο κόστος, καθώς αυτό,όπως είπε επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή.

newpost.gr/Πάνος Ρασσιάς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook