Οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι περίπου 1 στις 3, λέει ο επικεφαλής ανάλυσης κρατικού χρέους για την Ευρώπη της Standard & Poor’s Μόριτζ Κρέμερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit.

Παράλληλα, ο κ. Κρέμερ τονίζει ότι για να είναι αποτελεσματική η αναδιάρθρωση θα πρέπει να διαγραφεί η αξία των ελληνικών ομολόγων σε ποσοστό 50% έως 70%.

Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές της χώρας θα πρέπει σε αντίστοιχο ποσοστό να παραιτηθούν των απαιτήσεων τους.

Όπως επισημαίνει ο οίκος αξιολόγησης, η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους και η μείωση των επιτοκίων δεν αρκεί, καθώς το χρέος θα υποχωρούσε στο 130% του ΑΕΠ από 160% περίπου σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους δύο ασθενείς κρίκους της ευρω-περιφέρειας, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ο οίκος εκτιμά ότι δεν βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με τη χώρα μας και αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ιρλανδικού χρέους, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά απίθανο.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν έντονη νευρικότητα στην αγορά ομολόγων.

Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους η αύξηση των επιτοκίων ξεπέρασε ακόμα και το 3%.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του 2ετούς τίτλου αυξήθηκε πάνω από 2% λίγο πάνω από το 16,75% και του 3ετούς ομολόγου κατά 3% κοντά στο 18,20%. Στο 5ετές ομόλογο, η απόδοση κινείται πάνω από το 15%.

Στο δεκαετές ομόλογο το spread με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο διευρύνθηκε κατά 7 μονάδες στις 949 μονάδες βάσης και το επιτόκιο ανήλθε κοντά στο 13% (12,96%).

Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) εξακολουθούν να βρίσκονται στην περιοχή των 1.050 μονάδων.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook