Τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στην Ισλανδία ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία συμπεριλαμβάνει την διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν θα συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν έχει τεθεί το ζήτημα αυτό σε δημοψήφισμα», αναφέρει το πρόγραμμα τις προγραμματικής σύγκλισης του κεντρώου Κόμματος της Προόδου και του δεξιού Κόμματος της Ανεξαρτησίας, τα οποία τάσσονται εναντίον της ισλανδικής ένταξης στην ΕΕ.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που είχαν αρχίσει τον Ιούλιο του 2010 και ανεστάλησαν τον Ιανουάριο ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, δεν θα επαναληφθούν.

Τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν να αποτιμήσουν την πρόοδό τους και παράλληλα τις πρακτικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το ζήτημα της ένταξης έδειξαν ότι η πλειοψηφία των Ισλανδών τάσσονται εναντίον της.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την Πέμπτη, σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου. Τα δύο κόμματα που συμφώνησαν στον σχηματισμό τους κατέλαβαν από 19 έδρες το καθένα από τις 63 του Κοινοβουλίου.

Εκτός της απεμπόλησης της υποψηφιότητας για την ένταξη στην ΕΕ, το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που συνήψαν, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους ξένους πιστωτές όσον αφορά τις απαιτήσεις τους έναντι των ισλανδικών τραπεζών.

Επίσης τα κόμματα του συνασπισμού υπόσχονται την μείωση πολλών φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα.

in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό