Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το 2014 εάν η χώρα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος παράλληλα δήλωσε ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της Ελλάδας στην εφαρμογή του Μνημονίου και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδείξει ευελιξία στο ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, τόνισε πως μέσα στο καλοκαίρι του 2013 θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να διαγραφούν μέχρι και 50 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του έγινε για τη μορφή που θα έχει η ελάφρυνση χρέους και για το πότε θα γίνει, ο επικεφαλής του Eurogroup απάντησε χαρακτηριστικά: «Πράγματι, έχουμε αποφασίσει ότι αν η Ελλάδα εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τότε κι εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα για να τη βοηθήσουμε. Θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι οι στόχοι που έχει θέσει θα έχουν επιτευχθεί. Ακόμη δεν έχουμε λάβει αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει αυτή η ελάφρυνση του χρέους και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων. Εχουμε κάνει κάποιες υποθέσεις εργασίας για την εξέλιξη του προγράμματος και θα πρέπει να δούμε εν ευθέτω χρόνω αν αυτές οι υποθέσεις επιβεβαιώνονται και ποιες είναι οι ανάγκες της Ελλάδας».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ικανοποιημένος από την εφαρμογή του ελληνικού Μνημονίου, αν και επισήμανε πως υπάρχουν δύο προκλήσεις για την Ελλάδα: «Η πρώτη είναι η μείωση του χρέους, κάτι που θα εξαρτηθεί και από την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Η δεύτερη πρόκληση είναι η φορολογική μεταρρύθμιση».

Τέλος, σε ερώτηση για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιφυλάχθηκε να απαντήσει, ωστόσο τόνισε ότι πλέον «η προσέγγιση της Επιτροπής στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι πιο ευέλικτη, παρέχοντας περισσότερο χρόνο σε ορισμένες χώρες να πετύχουν τους στόχους τους. Αυτό νομίζω θα ισχύσει και για την Ελλάδα, αν είναι αναγκαίο».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook