Ο ΣΕΔΗΚ συνεχίζοντας τις δράσεις που έχει οργανώσει από το 2006 μέχρι σήμερα (ημερίδες, διαγωνισμοί, εκδόσεις βιβλίων, φυλλαδίων, φάκελος UNESCO κ.α. ) προχωρεί τώρα, μέσα από τις δυνατότητες του έργου «Αναβάθμιση ποιότητας και Προώθηση Εμπορίας Ελαιόλαδου» το οποιο υλοποιεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας Κύπρου στα πλαίσια προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου, στην οργάνωση εκδηλώσεων ανάδειξης και αξιοποίησης της παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, σε διάφορες περιοχές του νησιού.

Οι εκδηλώσεις αυτές θα αρχίσουν απο τις περιοχές όπου πριν δυο χρόνια είχαν οργανωθεί «Διαγωνισμοί Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής» στους οποίους συμμετείχαν συνολικά 300 οικοκυρές κυρίως της υπαίθρου και θα πραγματοποιηθούν, εκτός απροβλέπτου, σε συνεργασία με τους τοπικούς Δήμους και Πολιτιστικούς Συλλόγους στην Κάντανο στις 25/5, στο Μόχλο Σητείας στις 7/6 ,στην Γέργερη Δήμου Γόρτυνας στις 15/6 και στο ΠΑΝΑΚΡΟΝ Αμαρίου στις 16/6.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μικρές εισηγήσεις για την ιστορική εξέλιξη και τον σημερινό ρόλο της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, απονομή Βραβείων στις οικοκυρές που έλαβαν μέρος στους Διαγωνισμούς και προσφορά σε αυτές της 2ης έκδοσης του Βιβλίου Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφή, σαν ελάχιστο δείγμα τιμής για την ανεκτίμητη προσφορά τους.

Στόχοι των Εκδηλώσεων για την Κρητική Διατροφή



Βασικοί στόχοι των εκδηλώσεων του ΣΕΔΗΚ για την Κρητική διατροφή θα είναι:

 Ισχυροποίηση των παραδοσιακών δεσμών των κατοίκων της Κρήτης με την Ιστορία τον Πολιτισμό και τις παραδόσεις της Ελιας και του Ελαιολάδου

 Ανάδειξη και προώθηση της παραδοσιακής Κρητικής διατροφής ως αυθεντικού διατροφικού προτύπου που υπήρχε στο νησί από την Μινωική περίοδο, μελετήθηκε και αποδέχτηκε ως ευεργετικό στην υγεία και μακροζωία των Κρητικών.

 Ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων εστίασης του νησιού για την σκοπιμότητα και αναγκαιότητα της αποκλειστικής χρήσης του ελαιολάδου σε όλα τα φαγητά, τηγανητά και εδέσματα που προσφέρουν

Το Βιβλίο της «Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής»



Η 2η έκδοση της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής, αποτελει ένα «άτλαντα» που περιλαμβάνει 300 επώνυμες αυθεντικές συνταγές που παρουσιάστηκαν σε όλους τους Διαγωνισμούς που οργανώθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και τεκμηριωμένα άρθρα ειδικών επιστημόνων σχετικά με την ιστορική εξελιξη και την ιδιαίτερη πολιτιστική και υγιεινή αξία της Παραδοσιακής Κρητικής Διατροφής

Την έκδοση αυτή ο ΣΕΔΗΚ και οι Δήμοι αφιερώνουν σε όλες τις Οικοκυρές της Κρήτης που κατάφεραν να διατηρήσουν την Παραδοσιακή Κρητική διατροφή απο την Μινωική περίοδο μέχρι σήμερα, περνώντας την απο μάνα σε κόρη και απο γενιά σε γενιά, σαν μια ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά του νησιού που όλοι σήμερα οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Η έκδοση αφού παρουσιαστεί στους ίδιους τόπους που έγιναν οι διαγωνισμοί ειδικές εκδηλώσεις που θα οργανωθούν προς τιμήν τους θα αξιοποιηθεί και σε άλλες εκδηλωσεις .

Επαναφορά του Ελαιολάδου στις Επιχειρήσεις Εστίασης



Μεταξύ των στόχων των εκδηλώσεων για την Παραδοσιακή Κρητική Διατροφή είναι να ευαισθητοποιηθούν τόσο οι Επιχειρήσεις Εστίασης στην προσφορά φαγητών παρασκευασμένων αποκλειστικά με ελαιόλαδο, γιατί όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αυτών στο νησί, χρησιμοποιεί ιδίως στα τηγανητά σπορέλαια με πολύ σοβαρές επιπτώσεις όπως :

 Επιβάρυνση της υγείας των καταναλωτών (ντόπιων και ξένων) αφού τα σπορέλαια δεν έχουν τα ευεργετικά για την υγεία συστατικά του ελαιολάδου και επί πλέον λογω της παραλαβής τους με χημικές επεξεργασίες και όχι μηχανικές όπως το ελαιόλαδο δεν είναι άμοιρα επιβλαβών υπολειμμάτων.

 Μεταφορά στις περιοχές παραγωγής των σπορέλαιων πολύτιμου συναλλάγματος ύψους περιπου 3 δις ευρώ που εισπράττεται στο

 Γευστική και υγιάνει υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος του νησιού

 Απώλεια της ευκαιρίας να αναδειχθεί η Κρήτη σαν τόπος γαστρονομικού τουρισμού όποτε και οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν άμεσα

(Οι φωτό είναι απο διαγωνισμούς παραδοσιακής Κρητικής διατροφής του ΣΕΔΗΚ σε διάφορες περιοχές της Κρήτης)