Η πυρπόληση αυτοκινήτων και ο πετροπόλεμος με την αστυνομία συνεχίστηκε για τέταρτη νύχτα σε προάστια της Στοκχόλμης, σε μικρότερη μεν ένταση από ό,τι τις προηγούμενες νύχτες αλλά σε μέχρι πρότινος ήρεμα σημεία γύρω από την πόλη.

Τα επεισόδια είχαν ξεκινήσει τις πρώτες ημέρες στο προάστιο Χούσμπου, στα βορειοδυτικά της σουηδικής πρωτεύουσας, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι δεύτερης ή πρώτης γενιάς μετανάστες. Την οργή φαίνεται ότι προκάλεσε ο θανάσιμος πυροβολισμός την προηγούμενη εβδομάδα από την αστυνομία ενός 69χρονου, ο οποίος κρατούσε μαχαίρι.

Τη νύχτα της Τετάρτης, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, πυρπολήθηκαν ξανά αυτοκίνητα σε σημεία γύρω από τη σουηδική πρωτεύουσα. Τα επεισόδια ξεκίνησαν περίπου στις 10 το βράδυ στο Χούσμπου, και γρήγορα εξελίχθηκαν σε πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Ταραχές καταγράφηκαν όμως και σε νοτιότερα προάστια, πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τις αναφορές, η πυροσβεστική κλήθηκε σε 15 σημεία ενώ φωτιά εκδηλώθηκε και σε αστυνομικό τμήμα στο Ρόγκσβεντ.

Παράλληλα, τα σουηδικά ΜΜΕ κάνουν εκτενή αναφορά σε έκκληση… μέσω Facebook που έκανε πυροσβέστης «σε εκείνους που μας πετούν πέτρες».

Εφημερίδες όπως η Aftonbladet και η Dagbladet έχουν στην κορυφή των ιστοσελίδων τους μία φράση από το κείμενο που ανάρτησε στο Facebook ο πυροσβέστης Ματίας Λασέν: «Γιατί μου το κάνετε αυτό;».

Στο κείμενό του, το οποίο απευθύνει «σε αυτούς που μας πετούν πέτρες», ο πυροσβέστης λέει πως «έχω οικογένεια που με περιμένει να γυρίσω σπίτι, όπως κι εσείς», και πως είναι ο άνθρωπος που «θα φωνάξετε όταν πιάσει φωτιά η κουζίνα της αδερφής σας, που θα βουτήξει στο παγωμένο νερό για να μην πνιγεί ο μικρός σας αδερφός». Το κείμενο έχουν κοινοποιήσει 31.000 άτομα μέσα σε δέκα ώρες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook