Στην προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στην Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε μόλις τέσσερις ώρες.

Όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου, οι ηγέτες των 27 κρατών μελών κατέληξαν σε συμφωνία να προχωρήσουν σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών (άρση του τραπεζικού απορρήτου) για φορολογικά θέματα, με ασαφές ωστόσο το χρονοδιάγραμμα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ επικέντρωσαν την προσοχή τους στα θέματα της φοροδιαφυγής και της ενεργειακής πολιτικής, όπως δήλωσαν μετά το τέλος των εργασιών της σημερινής συνόδου κορυφής οι πρόεδροι της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, το οποίο καμία χώρα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Ρομπάι, τονίζοντας ότι «η καταπολέμησή της είναι ζήτημα δικαιοσύνης και αξιοπιστίας». Ο Ρομπάι, τόνισε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από τα δημόσια έσοδα και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών -μελών της ΕΕ, αλλά και με τρίτες χώρες.

Συνεχίζοντας, ο Ρομπάι τόνισε ότι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ρητά ότι η βούληση της ΕΕ να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες (Ελβετία, Λιχτενστάιν, Μονακό, Ανδόρα και Σαν Μαρίνο). «Ελπίζουμε να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατό γρηγορότερα», ανέφερε ο Ρομπάι.

Από την πλευρά του ο Ζοζέ Μπαρόζο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που σημειώθηκε στη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας την αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περί «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, τόσο ο Χ. Ρομπάι, όσο και ο Ζ. Μπαρόζο, αφού υπογράμμισαν ότι πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από τις εισαγωγές ενέργειας, τόνισαν την ανάγκη να συνδεθούν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ με τα ευρωπαϊκά δίκτυα. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται ένα χρηματικό ποσό της τάξεως του 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για τη δημιουργία μεγάλων έργων ενεργειακής υποδομής. Όπως τόνισε ο Χ. Ρομπάι, αν δεν ληφθούν μέτρα, σύντομα η Ευρώπη θα είναι η μόνη ήπειρος που θα είναι πλήρως εξαρτημένη στα θέματα ενέργειας. Όπως είπε, στόχος είναι να δημιουργηθεί μια πραγματική ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

newsbeast.gr