Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας στα ελληνικά (και κυπριακά) ενεργειακά κοιτάσματα έδωσε η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής.

Με τον τρόπο αυτό ικανοποίησε (σε θεωρητικό επίπεδο, κατ΄αρχήν) το αίτημα που είχε διατυπώσει ο Αντώνης Σαμαράς προ μηνών –αρχικά με αφορμή την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και, στη συνέχεια, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Βουλιαγμένη.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής, μετά από παρέμβασή του εντάχθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων αναφορά για την έρευνα και την εκμεταλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και στις θάλασσες των χωρών της ΕΕ – εν προκειμένω, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κατά τις αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, αυτή η αναφορά “προστατεύει” την ελληνική ΑΟΖ και καθιστά το πρόβλημα με την Τουρκία ευρωπαϊκό.

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πως είναι η πρώτη φορά που οι “27” υιοθετούν ρητή αναφορά σε κείμενο Συνόδου Κορυφής για την έρευνα και την εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων ως ευρωπαϊκών.

Ενδείξεις για σοβαρά ελληνικά κοιτάσματα

«Το είπα ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών», ήταν η δήλωσή του.

Ενεργειακή φτώχεια και απομόνωση

Με αφορμή την επικείμενη αποκρατικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Ελλάδα, την Ιταλία και άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων να προκριθεί ο αγωγός TAP για την μεταφορά του αζέρικου αερίου στην Ευρώπη (έναντι του Nabucco που ενδιαφέρει άλλες βαλκανικές χώρες), ο κ.Σαμαράς αναφέρθηκε σε μία επιπλέον παράμετρο των ενεργειακών επενδύσεων: «Στην ειδική πρόβλεψη που πρέπει να υπάρχει για να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια». Που σημαίνει, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια.

Την παράμετρο αυτή την συνέδεσε με την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, καθώς με την πλήρη διασύνδεση θα αρθεί – όπως είπε – η ενεργειακή απομόνωση απομακρυσμένων περιοχών, στις οποίες θα δημιουργηθούν (και) επενδυτικές ευκαιρίες.

capital.gr/Μαρίνα Μάνη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook