Πολλή τροφή για σχόλια και συζητήσεις προκαλεί η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου στη Γερμανία το οποίο παρακολουθεί το ταξίδι του νεαρού Τζον Κένεντι στη χώρα πριν από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ανθρώπου που έδειχνε θαυμασμό στον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί.

Οι αποκαλύψεις του βιβλίου έρχονται να προκαλέσουν σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, καθώς την επόμενη εβδομάδα εορτάζονται τα 50 χρόνια από την περίφημη ρήση του «Είμαι ένας Βερολινέζος» που είχε σηματοδοτήσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται τον επόμενο μήνα στη γερμανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την daily mail, τα… κιτάπια, τα γράμματα και το ημερολόγιο του «αγαπημένου προέδρου των ΗΠΑ» που χρονολογείται στο 1937 φανερώνουν έναν νεαρό που δείχνει συμπάθεια προς του Γερμανούς και το ναζιστικό καθεστώς που είχε ήδη επιβληθεί στη χώρα.

«Φασισμός;» αναρωτιέται ο Κένεντι και απαντά « Το σωστό πράγμα για τη Γερμανία. Ποια είναι τα κακά του φασισμού σε σύγκριση με εκείνα του κομμουνισμού;».

Σε άλλο σημείο αναφέρει «Οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί, έχουν ενωθεί για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους».

Ωστόσο, στο βιβλίο υπάρχουν και φυλετικές αναφορές και σχόλια του JFK που σίγουρα θα προκαλέσουν ντροπή στο κατεστημένο των ΗΠΑ, καθώς αναφέρει «Οι Σκανδιναβικές φυλές σίγουρα δείχνουν ανώτερες από τις Ρωμαϊκές».

Εκφράζοντας, παράλληλα, τον θαυμασμό του για τους αυτοκινητόδρομους, αλλά και για το εξοχικό του Χίτλερ δηλώνει ευθαρσώς «Οποιος έχει δει αυτά τα πράγματα μπορεί εύκολα να αντιληφθεί πως σε μερικά χρόνια ο Χίλτερ θα αναδυθεί από το μίσος που τον περιτριγυρίζει σε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που έχουν ζήσει ποτέ».

Το βιβλίο τιτλοφορείται «Ο Τζον Κένεντι ανάμεσα στους Γερμανούς – Ταξιδιωτικά ημερολόγια και γράμματα 1937 – 1945» και είναι σίγουρο ότι θα κάνει πραγματικό πάταγο φέρνοντας τις αμερικανικές αρχές και όχι μόνο σε δύσκολη θέση.

Ωστόσο, ο θαυμασμός του για τον Χίτλερ δεν ήταν χωρίς αρνητικά σχόλια, καθώς, στα γραπτά του ο Κένεντι έδειχνε πως φοβάται τους Γερμανούς, σύμφωνα με το Spiegel, ενώ ο ίδιος ο δολοφονηθείς πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζει ότι η δημοτικότητα του ηγέτη των Ναζί οφείλεται κατά κύριο λόγο στην προπαγάνδα.

Χαρακτηριστικό και το σχόλιό του για τον νεκρό Αδόλφο Χίτλερ: Η μεγάλη του φιλοδοξία τον έκανε απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, αλλά υπήρχε κάτι μυστηριώδες πάνω του. Είχε τη «μαγεία» των θρύλων».

Η στάση των Κένεντι κατά των Β Παγκόσμιο Πόλεμο

Η πανίσχυρη οικογένεια των Κένεντι είχε βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής ήδη από τους πρώτους μήνες της έναρξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς ο πατριάρχης της αυτοκρατορίας, Τζον Π. Κένεντι, που εκτελούσε χρέη στην Βρετανία ήταν καθαρά εναντίον μια ανάμειξης των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή διαμάχη, ενώ προσπάθησε ακόμη να διοργανώσει μια συνάντηση με τον ίδιο τον Χίτλερ χωρίς να το γνωρίζει η αμερικανική κυβέρνηση.

Οι λόγοι είναι ακόμη και σήμερα ασαφείς, ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι ο πατέρας Κένεντι εκτιμούσε πως ο αμερικανικός καπιταλισμός, από τον οποίο είχε τεράστια κερδοφορία, δεν θα μπορούσε να επιβιώσει μιας ένοπλης σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας και η Ιστορία απέδειξε ότι είχε εντελώς λάθος.

Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο μεγάλος αδελφός του Τζον, ο Τζο, ήταν εθελοντής σε μια μυστική αποστολή που φιλοδοξούσε να κατασκευάσει ένα επανδρωμένο αεροσκάφος οπλισμένο με εκρηκτικά που οι Σύμμαχοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ως κατευθυνόμενο πύραυλο.

Στην πρώτη δοκιμαστική πτήση τα εκρηκτικά εξερράγησαν με το αεροπλάνο διαλύθηκε, ενώ το πτώμα του Τζο δεν βρέθηκε ποτέ.

Ο ίδιος ο Τζον Κένεντι, ως πρόεδρος των ΗΠΑ έγραψε τη δική του σελίδα στην Ιστορία, όταν στις 26 Ιουνίου του 1963 βρέθηκε στο Δυτικό Βερολίνο και δήλωσε την αμέριστη αλληλεγγύη των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη διαλυμένη Γερμανία αναφωνώντας «Είμαι κι εγώ ένας Βερολινέζος».

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook