Τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης ΕΕ-Σερβίας ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωκοινοβούλιο, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση των εμπορικών συναλλαγών και, μελλοντικά, την προσχώρηση του Βελιγραδίου στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Συμφωνία Σύνδεσης αποτελεί προπομπό για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και θα συλληφθούν οι καταζητούμενοι εγκληματίες πολέμου Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Η συμφωνία έχει ήδη επικυρωθεί από 12 κράτη-μέλη, ενώ η ΕΕ είναι η πρώτη εμπορική εταίρος της Σερβίας και στηρίζει την προσπάθεια της χώρας να ενταχθεί στον ΠΟΕ μέχρι το 2012.

Η Σερβία, που αποτελεί δυνάμει υποψήφια χώρα συνορεύει με τρία κράτη-μέλη της Ένωσης και το 2009 η συνολική αξία των εμπορικών της συναλλαγών με την ΕΕ υπερέβη τα 3 δισεκατομμύρια σε εισαγωγές και αντίστοιχο ποσό σε εξαγωγές. Η Σερβία εξάγει προς την ΕΕ προϊόντα σιδήρου και χάλυβα, ηλεκτρομηχανικό εξοπλισμό, καλαμπόκι και άλλα αγροτικά προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, εξαιτίας των πολέμων της δεκαετίας του 1990 αποτελεί την ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό εσωτερικών και εξωτερικών προσφύγων. Σε κάθε περίπτωση πλήρης συνεργασία της χώρας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία παραμένει κεντρικής σημασίας, καθώς ακόμα διαφεύγουν τη σύλληψη οι Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς.

Ο αρμόδιος για την διεύρυνση της ΕΕ Επίτροπος Στέφαν Φούλε δήλωσε ότι βασικός στόχος της συμφωνίας αυτής είναι να προετοιμάσει την Σερβία για την ένταξη της στην ΕΕ. Με τη δημιουργία μίας ζώνης ελεύθερου εμπορίου προετοιμάζεται η είσοδος της Σερβίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, σημείωσε.