Με ταχύ ρυθμό «ξεδιπλώνεται» η κρίσιμη συζήτηση για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, που θα «ξεκλειδώσει» την πόρτα εξόδου της χώρας στις διεθνείς αγορές.

Χθες, το ΔΝΤ επανήλθε στην ανάγκη περαιτέρω «κουρέματος» των δανείων που έχει δώσει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, ενώ ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάιζελμπλουμ, προανήγγειλε νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διευκρινίζοντας πως η μορφή που θα λάβει αυτή, θα αποφασιστεί στο πρώτο εξάμηνο του 2014.

Άφησε επίσης ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, πέραν του 2016, ενώ ίσως μέσα στο φετινό καλοκαίρι αναμένονται αποφάσεις, για το εάν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα ισχύσει για τις χώρες που είναι ήδη στο Μνημόνιο, διευκολύνοντας την Ελλάδα να διαγράψει χρέος 50 δισ. ευρώ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζ. Ράις, υποστήριξε πως οι εκτιμήσεις του Ταμείου «δείχνουν πως θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος». Τόνισε όμως πως δεν προβλέπει να γίνουν «νέες συζητήσεις για τη συμμετοχή του επίσημου τομέα (OSI), σε αυτή τη φάση», επιλέγοντας να κρατήσει χαμηλά τους τόνους εν αναμονή των γερμανικών εκλογών. Ξεκαθάρισε όμως πως το Ταμείο δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί «κούρεμα» στα δικά του δάνεια. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα βρίσκονται στην Αθήνα στις 4 Ιουνίου για τη νέα αξιολόγηση, ενώ επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Π. Τόμσεν.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάιζελμπλουμ δήλωσε με συνεντεύξεις στον ελληνικό Τύπο, πως «θα συναντηθούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2014, πριν από το καλοκαίρι, για να δούμε τι περισσότερο θα χρειαστεί η Ελλάδα», εφόσον η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους. Διευκρίνισε πως ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το τι μορφή θα πάρει η ελάφρυνση και αν θα περιλαμβάνει διαγραφή μέρους των διμερών δανείων, ενώ ο κ. Ντάιζελμπλουμ, είπε ότι ακόμη δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το αν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν απευθείας από τον ESM οι τράπεζες, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 50 δισ.

«Στο ερώτημα για το εάν η απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι διαθέσιμη για τις χώρες που βρίσκονται στο Μνημόνιο, δεν έχουμε πάρει τελικές αποφάσεις. Το διαπραγματευόμαστε. Θα προσπαθήσουμε να φθάσουμε σε συμφωνία μέσα στο καλοκαίρι», είπε. Για το περιθώριο χρόνου για τη δημοσιονομική προσαρμογή υποστήριξε πως «ήδη η προσέγγιση της επιτροπής είναι πιο ευέλικτη παρέχοντας περισσότερο χρόνο σε ορισμένες χώρες για να πετύχουν τους στόχους. Αυτό νομίζω πως θα ισχύσει και για την Ελλάδα, αν είναι αναγκαίο».

imerisia.gr/Ελευθερία Αρλαπάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook