Αύριο Σάββατο 25 Μαΐου θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου "Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη" της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου στις 19:30 στην αίθουσα της οδού Ανδρόγεω.

Μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ο αναγνώστης ιχνηλατεί την ιστορική πορεία ενός παλίμψηστου χειρογράφου, το οποίο επικαλύφθηκε με χριστιανικά κείμενα. Πίσω όμως από τα χριστιανικά κείμενα κρύβονταν μυστικά που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών.

Το ερωτήματα που πλανώνται είναι πολλά και δυσερμήνευτα. Ποιος προχώρησε στην απόξεση του αρχικού κειμένου και επικάλυψε το χειρόγραφο με κείμενα χριστιανικά;

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εκτεταμένη καταστροφή των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού; Ποιοι ήταν αυτοί που θεώρησαν τη Φυσική, την Χημεία και τα Μαθηματικά ως έργα του διαβόλου;

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου είναιδημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕA,εξειδικευμένη στο οικονομικό ναυτιλιακό ρεπορτάζ. Γεννήθηκε καιμεγάλωσε στην Aθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά και Ναυτικό Δίκαιο στο

Λονδίνο, και στη συνέχεια πήρε Μaster στον τομέα του Shipping Management.Aσχολήθηκε αρχικά με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Κέρδος» και κατόπιν εργάσθηκε ως ναυτιλιακή συντάκτης

στην εφημερίδα «Εξπρές», στον «Oικονομικό Ταχυδρόμο», στην«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στο «Shipping Outlook»· παράλληλα αρθρογραφεί για πολιτιστικά θέματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Aπό το 1986 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ στη ΝΕΤ 105,8, ενώ έχει παρουσιάσει στη ΝΕΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ «Oι κυρίαρχοι των θαλασσών».

Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσεΓενική Γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Women’s International in Shipping & Trading Association, επίτιμο μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, καθώς και του Greek Children Found-New York Memorial Cancer Center, καθώς και ενεργό μέλος γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στην

Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσκεκλημένη πανεπιστημιακώνιδρυμάτων, διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και φορέων της ναυτιλίας.

Το διήγημά της με τίτλο «Πειραιάς και Piraeus» απέσπασε το δεύτερο βραβείοστον ετήσιο διαγωνισμό διηγήματος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ενώ τον Aπρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Η τέχνη της ζωής.

Έχει επίσης εκδώσει, το 2005, τη μελέτη Στου κύκλου τα γυρίσματα.