Οι βρετανικές αστυνομικές αρχές που διερευνούν τη δολοφονία ενός στρατιώτη, ο οποίος μαχαιρώθηκε στο Λονδίνο, εξετάζουν το ενδεχόμενο οι δύο βρετανοί, νιγηριανής καταγωγής, που συνελήφθησαν ως ύποπτοι για το έγκλημα, να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συνωμοσίας.

Οι δύο άνδρες, 22 και 28 ετών, βρίσκονται υπό κράτηση σε νοσοκομεία του Λονδίνου, φέροντας τραύματα από αστυνομικά πυρά.

Η αστυνομία τούς συνέλαβε μετά τη δολοφονία του 25χρονου, Λι Ρίγκμπι.

Μέχρι στιγμής δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Υπό κράτηση βρίσκεται, επίσης, ένας τρίτος άνδρας και μια γυναίκα, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συνωμοσία σε φόνο.

«Είναι μια μεγάλη, σύνθετη και ταχέως μεταβαλλόμενη έρευνα, η οποία συνεχίζεται», ανακοίνωσε η αστυνομία. «Πολλές πτυχές της έρευνας εξετάζονται από αστυνομικούς και η υπόθεση προχωράει ικανοποιητικά».

Ένας από τους δράστες, ο οποίος σε βίντεο φαίνεται να στέκεται δίπλα στο θύμα και να κρατά στα χέρια του ένα ματωμένο μαχαίρι και ένα μπαλτά, αναγνωρίστηκε ως ο 28χρονος Μάικλ Αντεμπολάγιο.

Ο δεύτερος ύποπτος πιστεύεται ότι είναι ο 22χρονος Μάικλ Αμπεντοβάλε.

Ο 25χρονος Λι Ρίγκμπι είχε υπηρετήσει στο Αφγανιστάν, τη Γερμανία και την Κύπρο. Είχε έναν γιο δύο ετών.

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι ύποπτοι της δολοφονίας ήταν γνωστοί στη βρετανική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας, MI5.

Η πληροφορία αυτή προκάλεσε ερωτήματα σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι ώστε να αποφευχθεί η δολοφονία.

Όπως δήλωσε κυβερνητική πηγή, ο Αντεμπολάγιο ήταν γνωστό ότι μοίραζε φυλλάδια ριζοσπαστικού ισλαμικού περιεχομένου, αλλά δεν θεωρείτο ότι αποτελούσε απειλή.

Ο Άντζεμ Τζόντρι, ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους ισλαμιστές ηγέτες στη Βρετανία, δήλωσε στο Reuters ότι ο Αντεμολάγιο ήταν γνωστός στη μουσουλμανική κοινότητα ως Μουτζαχίντ, που σημαίνει «μαχητής».

«Συνήθιζε να συμμετέχει σε ορισμένες διαδηλώσεις και δραστηριότητες που κάναμε στο παρελθόν» είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι δεν τον είχε συναντήσει τα τελευταία δύο χρόνια λέγοντας: «Φαινόταν φιλήσυχος και απλός. Δεν νομίζω ότι έχω λόγο να πιστεύω πως θα έπραττε κάτι βίαιο».

Υπερασπιζόμενος τις βρετανικές αρχές, πρώην στέλεχος της Mi-6 δήλωσε στο BBC ότι η επίθεση «ήταν πολύ δύσκολο» να αποφευχθεί.


in.gr/Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook