Τη θέση απόστρατων αξιωματικών, σύμφωνα με την οποία δεκτοί στις στρατιωτικές σχολές μπορεί να γίνονται μόνο Ελληνες και από πλευράς ιθαγένειας και από πλευράς γένους (καταγωγής), εξετάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου παραπέμφθηκε το όλο θέμα ως μείζονος σπουδαιότητας.

Στην εισήγησή του ο σύμβουλος Επικρατείας Μ. Πικραμένος, χωρίς να πάρει θέση για το συνταγματικό ζήτημα (αφού δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο τα τελευταία 2 χρόνια), αναφέρει τις συνταγματικές διατάξεις που επιτρέπουν να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας όποιος είναι τουλάχιστον για 5 χρόνια Ελληνας πολίτης με ελληνική καταγωγή (από πατέρα ή μητέρα), ενώ για την εκλογή κάποιου ως βουλευτή αρκεί να είναι Ελληνας πολίτης χωρίς χρονικά όρια και χωρίς να τίθεται ζήτημα γένους.

Το ΣτΕ διαπίστωσε ότι άλλες σχολές απαιτούν μόνο ελληνική ιθαγένεια και άλλες ζητούν ελληνικότητα και στην καταγωγή, ενώ την προηγούμενη χρονιά διαπιστώθηκε πως μόνο δύο σπουδαστές ελληνικής ιθαγένειας που δεν ήταν Ελληνες στο γένος είχαν μπει σε Σχολή Αξιωματικών.

Παράλληλα άλλες σχολές δεν μπορούσαν να βεβαιώσουν για το γένος όλων.

Υπενθυμίζεται ότι σχετική ρύθμιση ήθελαν να περάσουν στη Βουλή βουλευτές της ΝΔ (ώστε να απαιτείται και το ελληνικό γένος), αλλά δεν υιοθετήθηκε.

Στα επιχειρήματά τους οι απόστρατοι υποστηρίζουν ότι την ελληνική ιθαγένεια ζητούν και πολίτες χωρών με τις οποίες η Ελλάδα βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση στο παρελθόν ή χωρών που διατηρούν και διατυπώνουν εδαφικές διεκδικήσεις εναντίον μας (Αλβανία, Σκόπια, Τουρκία).

Η Ολομέλεια ΣτΕ, υπό τον αντιπρόεδρο Σ. Ρίζο, αναμένεται να αποφασίσει σε 2-3 μήνες ερμηνεύοντας το Σύνταγμα και λαμβάνοντας υπόψη της τις συνταγματικές επιταγές και για την εκλογή ή ανάδειξη άλλων σημαντικών οργάνων της πολιτείας.

ethnos.gr/Αλ.Αυλωνίτης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook