Αμερικανοί γιατροί κατάφεραν να σώσουν από βέβαιο θάνατο ένα αγοράκι από το Οχάιο, το οποίο, λόγω ανατομικής βλάβης, είχε γεννηθεί, ουσιαστικά, χωρίς αεραγωγό και ζούσε με καθημερινές αναπνευστικές κρίσεις.

Και το πέτυχαν, εφαρμόζοντας κάτι πρωτόγνωρο στα ιατρικά χρονικά…Χρησιμοποίησαν πλαστικά σωματίδια και εκτυπωτή laser τρισδιάστατης εκτύπωσης, για τη δημιουργία νάρθηκα αεραγωγού!

Πρόκειται για την τελευταία πρόοδο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής, η οποία παράγει όργανα στο εργαστήριο, αναφέρει το περιοδικό “New England Journal of Medicine”, όπου δημοσιεύτηκαν οι λεπτομέρειες του επιτυχημένου ιατρικού εγχειρήματος.

\"\"

Στην περίπτωση του παιδιού, οι γιατροί δεν μπορούσαν να χάσουν ούτε λεπτό. Λόγω γενετικού ελαττώματος ο αεραγωγός του μικρού αγοριού από το Οχάιο κατέρρεε, προκαλώντας τερματισμό της αναπνοής του και συχνά της καρδιάς του. Γιατροί στο Μίσιγκαν ερευνούσαν νάρθηκες -τεχνητούς αεραγωγούς αλλά δεν είχαν ακόμα τοποθετήσει κάποιον σε ασθενή.

Σε μια ημέρα τύπωσαν 100 μικροσκοπικούς αγωγούς χρησιμοποιώντας lasers που καθοδηγούνταν από υπολογιστή και ανέμειξαν λεπτές στρώσεις πλαστικού αντί για χαρτί και μελάνι, για να δημιουργήσουν διάφορα σχήματα και μεγέθη.

\"\"

Την επόμενη ημέρα, με ειδική άδεια από τον FDA, εμφύτευσαν έναν από τους αγωγούς στο αγοράκι, για πρώτη φορά στα χρονικά.

Ξαφνικά το μωρό που οι γιατροί θεωρούσαν ότι μάλλον δεν θα έφευγε ζωντανό από το νοσοκομείο, μπορούσε να αναπνέει φυσιολογικά, για πρώτη φορά.

\"\"

16 μήνες μετά, το μωρό είναι υγιές

Ήταν 3 μηνών όταν πραγματοποιήθηκε η επέμβαση πέρσι και σχεδόν 19 μηνών τώρα. Πρόκειται να απομακρυνθεί ο σωλήνας της τραχειοτομής που τοποθετήθηκε όταν το αγοράκι ήταν 2 μηνών και χρειαζόταν αναπνευστικό μηχάνημα. Από τότε που επέστρεψε στο σπίτι, ένα χρόνο πριν, δεν είχε καμία αναπνευστική κρίση.

O Dr. Glenn Green, του C.S. Mott Children’s Hospital του University of Michigan στο Ann Arbor, όπου πραγματοποιήθηκε η εγχείρηση, δήλωσε ότι είναι αρκετά υγιές τώρα το παιδί.

Άλλοι ειδικοί εξήραν το επίτευγμα και τη δυνατότητα της τρισδιάστατης εκτύπωσης για τη δημιουργία περισσότερων οργάνων που θα απαντούν σε ιατρικές ανάγκες.

Ο νάρθηκας τοποθετήθηκε γύρω από τους ελαττωματικούς βρόγχους του παιδιού που επικολλήθηκαν στο νάρθηκα για να αποφευχθεί η κατάρρευση. ‘Eχει τη δυνατότητα να εκτείνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει.

Το πλαστικό έχει σχεδιαστεί ώστε να αποσυντίθεται και σταδιακά να απορροφάται στον οργανισμό σε 3 χρόνια, καθώς δημιουργείται υγιής ιστός που το αντικαθιστά.

healthpress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook