Στον αέρα κοντεύει να τιναχτεί το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς προς όφελος των οικογενειών. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που «τρέχει» στην Ελλάδα από το 2007 και εξυπηρετεί χιλιάδες οικογένειες.

Χαρακτηριστικό είναι πως την περσινή χρονιά μόνο – για το σχολικό έτος δηλαδή 2012-2013- κι ενώ η κρίση στη χώρα είχε ξεσπάσει περισσότερες από 100.000 οικογένειες έκαναν αίτηση για να υπαχθούν στο πρόγραμμα που εξασφαλίζει δωρεάν τα τροφεία των παιδιών που φοιτούν στις επιλεγμένες δομές.

Πέρυσι παρότι η ζήτηση ήταν η μεγαλύτερη από την αρχή εφαρμογής του προγράμματος έγιναν δεκτά μόνο 60.000 παιδιά κι ενώ η ΚΕΔΕ είχε ζητήσει την αύξηση των κονδυλίων μέσω αναπορρόφητων πόρων προς όφελος και στήριξη της ελληνικής οικογένειας.

Την ώρα λοιπόν που είναι αναγκαίο όσο ποτέ στο παρελθόν να τρέξει το πρόγραμμα ξανά και για τη σχολική χρονιά 2013-2014 ανακουφίζοντας οικονομικά χιλιάδες οικογένειες το πρόγραμμα είναι στον αέρα.

Όπως εξηγεί στο newpost ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης «εκ μέρους των δύο συναρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Ανάπτυξης δεν έχει προβλεφθεί το συγκεκριμένο κονδύλι για τη νέα σχολική χρονιά ώστε να βγει η προκήρυξη και να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους γονείς.» Ο κίνδυνος να μην υλοποιηθεί το πρόγραμμα είναι πλέον ορατός και το κοινωνικό κόστος τεράστιο σημειώνει ο κ. Ασκουνης.

Την ίδια ώρα καλεί ανοιχτά την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της τόσο σχετικά με το πρόγραμμα όσο και με το αν επιθυμεί να διατηρήσει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ή αν ο στόχος της είναι το κλείσιμο τους. Είναι γεγονός άλλωστε πως οι επιταγές των μνημονίων έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αυτοδιοίκηση που προσφέρει ένα μεγάλο μέρος κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες: βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, δημοτικά ιατρεία κα.

Χαρακτηριστικό είναι πως από τον Ιανουάριο του 2011 οι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε περικοπές δομών και υπηρεσιών, με αντίστοιχες μετακινήσεις προσωπικού, σε ποσοστό που ξεπερνά το 60%. με αποτέλεσμα από το σύνολο των 8.880 ΟΤΑ και εποπτευόμενων υπηρεσιών σήμερα να λειτουργούν 1.138. Αυτό που προέχει πάντως τώρα είναι να δοθούν άμεσες και ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των βερφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

newpost.gr/Έλενα Σιάνου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook