Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε το δημοσίευμα της «Real News» με τίτλο «Πρόταση-βόμβα για λουκέτο στην ΕΡΤ», ανάμεσα στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αργύρη Ντινόπουλο και στον εκδότη της εφημερίδας Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο βουλευτής, με πρωτοφανή επιχειρήματα, επιτίθεται στον εκδότη της εφημερίδας λες και θέλει να καλύψει τα αδικαιολόγητα υπέρογκα χρέη της ΕΡΤ ως εργαζόμενος κάποτε εκεί.

Κατά την εμφάνισή του στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, ο κ. Ντινόπουλος υποστήριξε πως τα όσα γράφτηκαν στην εφημερίδα περί λουκέτου στην ΕΡΤ είναι ψευδή, σχόλιο που είχε ως αποτέλεσμα την τηλεφωνική παρέμβαση του εκδότη.

Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας έκανε ακόμη λόγο για προσπάθεια απαλλοτρίωσης της συχνότητας του Καναλιού της Βουλής και του 902: «Το ρεπορτάζ γράφεται από αυτούς οι οποίοι πριν από δυο τρεις μήνες ήθελαν να αρπάξουν τη συχνότητα του 902. Τους έχει εκβράσει η τηλεόραση μετά την πολιτεία τους στο Alter, όταν έπαιρναν ηγεμονικούς μισθούς. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια τηλεόραση από προκλητικά δημοσιεύματα τα οποία έχουν άλλους στόχους. Αυτό που επιζητούν είναι να αρπάξουν κάποιο κανάλι».

Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αμφισβητήσει πόσο απαραίτητο είναι το κανάλι της Βουλής. Έπειτα, θα πρέπει να προσέξει η πολιτική εξουσία ότι η ΕΡΤ κινδυνεύει περισσότερο από τους χειρισμούς των διοικήσεων τις οποίες κάθε τόσο διορίζει παρά από τους «εξωτερικούς κινδύνους» που ορισμένοι ονειρεύονται.

Επίσης, το καθεστώς της δημόσιας τηλεόρασης δεν ισχύει μόνο σε τούτη τη χώρα – υπάρχουν και ορθότερα μοντέλα, φυσικά, με δημοκρατικότερες εκφάνσεις, σε χώρες όπου η δημόσια τηλεόραση επιβλέπεται από διακομματική επιτροπή.

Τόσο το δημοσίευμα όσο και η τηλεοπτική διαμάχη που ακολούθησε έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. O κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε τηλεφωνικά από το zougla.gr, δήλωσε άγνοια για το θέμα και αρνήθηκε να πάρει θέση… Το ζήτημα, ωστόσο, έχει αναστατώσει τους εργαζομένους στην ΕΡΤ, πολλοί από τους οποίους επικοινώνησαν με το zougla.gr εκφράζοντας την ανησυχία τους και ζητώντας να τους πούμε λεπτομέρειες εφόσον γνωρίζουμε.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η κυριακάτικη εφημερίδα δεν αποκλείεται να διαρρέουν επίτηδες, προκειμένου οι εργαζόμενοι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση να δεχτούν πιο εύκολα μια πιθανή συρρίκνωσή της με το κλείσιμο της ΕΤ1 και κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών (όπως πρόβλεπε το σχέδιο Μόσιαλου).

Aντιδράσεις κομμάτων

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το δημοσίευμα της «Real». Ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «εδώ και καιρό, η κυβέρνηση υλοποιεί ένα σχέδιο απαξίωσης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, και παράλληλης μετατροπής της σε ένα απόλυτα ελεγχόμενο μέσο, χωρίς την παραμικρή ανεξαρτησία στη λειτουργία της».

«Αφού προηγουμένως μείωσαν μισθούς, απέλυσαν συμβασιούχους, την ίδια στιγμή που προσελάμβαναν συμβούλους με παχυλούς μισθούς, τώρα φλερτάρουν με την ιδέα του ξαφνικού θανάτου της δημόσιας ΕΡΤ» επισήμανε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας πως «πρόκειται για ένα πολιτικό έγκλημα-πρόκληση απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο, που πληρώνει για να έχει αντικειμενική, πλουραλιστική και αξιόπιστη ενημέρωση».

Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο αρμόδιος υφυπουργός Σίμος Κεδίκογλου οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για το εάν υπάρχει έστω και η παραμικρή σκέψη για λουκέτο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες απορρίπτουμε κάθε τέτοια προοπτική, κάθε τέτοιο μνημονιακό σχέδιο. Απεναντίας, ζητάμε οποιαδήποτε ενέργεια να αφορά μόνο στην αναβάθμιση των ειδησεογραφικών, ενημερωτικών και ψυχαγωγικών εκπομπών της, στο πλαίσιο του απόλυτου πλουραλισμού».

Να απαντήσει άμεσα στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κλείσιμο της ΕΡΤ και περικοπές στο προσωπικό της ζητεί από την κυβέρνηση το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι «θα βρεθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εξέλιξη, όπως επίσης και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και συρρίκνωσης της ΕΡΤ, που θα πλήξει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτή και το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση».

«Σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ενημέρωσης που κυριαρχείται από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορεί να αποτελεί μια ζώνη άμυνας και ελευθερίας. Αντί η ΕΡΤ να θωρακισθεί θεσμικά από σκοπιμότητες ώστε να μη γίνεται κυβερνητικό φερέφωνο, αντί τα κομματικά κριτήρια στη στελέχωση να γίνουν αξιοκρατικά, αντί να αναβαθμισθεί η ποιότητα και η οικονομική της αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση της τρόικα φέρεται να επιδιώκει το λουκέτο ή την συρρίκνωσή της. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ δίνουν μια μεγάλη μάχη για την ελευθεροτυπία κι έχουν την αλληλεγγύη μας. Όσο η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κλείσει το BBC, άλλο τόσο θα κλείσει και την ΕΡΤ», αναφέρει το κόμμα του Αλέκου Αλαβάνου Σχέδιο Β\’.

Ο Ντινόπουλος και ο Χατζηνικολάου είχαν και ανταλλάξει και κατά το παρελθόν σκληρούς χαρακτηρισμούς. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, διαπληκτίστηκαν με αφορμή την επίθεση του ομίλου Κουρή-Χατζηνικολάου στον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook