Η ομογενής Σοφία Κώτση (Sophie Cotsis) εξελέγη γερουσιαστής του Εργατικού Κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία μόλις πριν ένα χρόνο και ανέλαβε ήδη σκιώδης υπουργός.

Μετά τη βαριά ήττα του Εργατικού Κόμματος στις πρόσφατες πολιτειακές εκλογές στην Πολιτεία της Νέας Νοτίου Ουαλίας και τον αποδεκατισμό της κοινοβουλευτικής του ομάδας, η ανάθεση αυξημένων καθηκόντων στην κ. Κώτση ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Ο νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος John Robertson, της ανέθεσε τα σκιώδη υπουργεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ιθαγένειας και Υποθέσεων Γυναικών.

Η Σοφία Κώτση (Sophie Cotsis), γεννήθηκε στο Canterbury του Σίδνεϊ από Μυτιληνιούς γονείς που γνωρίστηκαν σαν μετανάστες στην Αυστραλία.

Η ίδια πέρασε από πολλά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά στάδια με χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον της για τα κοινά.

Η φράση «όπου υπάρχει θέληση υπάρχει πάντα λύση», που συνήθιζε να λέει με τους φίλους της στο σχολείο και όπως η ίδια υποστηρίζει τη χαρακτηρίζει, φαίνεται ότι αποτέλεσε κινητήρια δύναμη στην πορεία της ζωής της.

Η Σοφία Κώτση είχε αναπτύξει συλλογική δράση από το σχολείο, συμμετέχοντας στο Σχολικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Αθλητισμού. Της άρεσαν, άλλωστε, οι κοινωνικές δραστηριότητες και το να συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία.

Αργότερα, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Ιστορία και τις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Maquarie, η Σοφία Κώτση γίνεται μέλος της Ελληνικής Ένωσης Φοιτητών του Πανεπιστημίου και γνωρίζει πολλούς Έλληνες της γενιάς της από διαφορετικές περιοχές του Σίδνεϊ.

«Άνοιξε ένας καινούργιος κόσμος μπροστά μου» λέει μιλώντας για την εμπειρία της αυτή.

Παράλληλα με τις σπουδές της και ενώ έχει ήδη δουλέψει ως πωλήτρια στο γυμνάσιο, πιάνει δουλειά σε εταιρεία catering στο αεροδρόμιο, σε διάφορες βάρδιες και πόστα. «Έκανα σχεδόν τα πάντα. Έπρεπε να δουλέψω, σαν τους γονείς μου που πάντοτε δούλευαν» λέει.

Κι εκεί, όμως, δεν έμεινε απλή υπάλληλος, αλλά συμμετείχε ενεργά στo εργατικό συνδικάτο των εργαζομένων, που είχε σκοπό τη διασφάλιση των τελευταίων για πιο ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.


Του Δημήτρη Ωραιόπουλου