Αύριο συναντώνται οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί των τριών κυβερνητικών κομμάτων. Αντικείμενο της έκτακτης αυτής συνάντησης είναι το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχουν γραφεί πάρα πολλά τις τελευταίες μέρες. Και λέγονται πολύ περισσότερα. Μετά έρχεται η Τρόικα. Με τη γνωστή – άγνωστη ατζέντα. Επιτέλους κάποιες αλήθειες:

Πρώτη αλήθεια: Αντιρατσιστική νομοθεσία έχουμε. Από το 1979. Με Πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Με περίπου τις ίδιες έννοιες και όρους για τις οποίες εγκαλείται το τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Μέχρι σήμερα δεν αμφισβητήθηκαν ποτέ.

Δεύτερη αλήθεια: Σε ελάχιστες περιπτώσεις η Δικαιοσύνη ασχολήθηκε με τον αντιρατσιστικό νόμο του 1979. Όσες υποθέσεις οδηγήθηκαν στο ακροατήριο κατέρρευσαν με απαλλακτικές αποφάσεις.

Τρίτη αλήθεια: Πρόσφατα η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αποκάλυψε: «κλιμακώθηκαν δραματικά τα εγκλήματα μίσους με βάση τη φυλή και την εθνικότητα». Κατέγραψε, μάλιστα, 87 περιστατικά. Η Διεθνής Αμνηστία είναι η πιο έγκυρη διεθνής οργάνωση προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ποτέ δεν κατηγορήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες. Και στα πέτρινα χρόνια της ελληνικής δικτατορίας άπλωσε δίκτυο προστασίας των συμπατριωτών μας που διώκονταν και βασανίζονταν. Άρα πρόβλημα υπάρχει. Ιδιαίτερα οξύ.

Τέταρτη αλήθεια: Τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας έχουν διεισδύσει ανατριχιαστικά στην κοινωνία της Ευρώπης. Το πιο επικίνδυνο σαράκι στον ευρωπαϊκό κορμό. Στις 28 Νοεμβρίου 2008, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία ιστορική απόφαση – πλαίσιο, ζήτησε από τα κράτη μέλη τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Έθεσε ένα συγκεκριμένο χρονικό όριο για τη μεταφορά από τα κράτη μέλη στο εθνικό τους δίκαιο των ευρωπαϊκών, πια, υποχρεώσεών τους. Την 28η Νοεμβρίου 2010.

Και έθεσε ένα δεύτερο χρονικό όριο, την 28η Νοεμβρίου 2013. Όπου να ναι δηλαδή. Για να αξιολογηθεί ο βαθμός στον οποίο τα κράτη μέλη έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση – πλαίσιο. Η ολιγωρία μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα αναδειχθεί. Οι διεθνείς υποχρεώσεις μας είναι, λοιπόν, δεδομένες.

Πέμπτη αλήθεια: Διαπράχθηκε ένα επικοινωνιακό λάθος. Μερίδα του τύπου διαχειρίστηκε το νομοσχέδιο αυτό, ωσάν να είναι η απάντηση στο θεσμικό πρόβλημα που προκαλεί και δημιουργεί η Χρυσή Αυγή. Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπίζεται με τέτοια ειδικά νομοθετήματα. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της να έχει υιοθετήσει ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις. Οι ρατσιστικές, όμως, και ξενοφοβικές ιδέες ασκούν επιρροή σε στρώματα του ελληνικού λαού, μεγαλύτερα από την εκλογική ή δημοσκοπική απήχηση και επιδόσεις της Χρυσής Αυγής. Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματός μας.

Έκτη αλήθεια: Θα είναι ιδεολογικό και ιστορικό λάθος το πάγωμα του νομοσχεδίου αυτού. Κάποιες τροποποιήσεις αναπόφευκτα θα γίνουν. Ο κορμός του, όμως, πρέπει να παραμείνει άθικτος. Για το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ θα αποδειχθεί εγκληματικό λάθος. Θα απολέσουν τον πυρήνα των ιδεών, που αποτελούν συστατικά της ιδεολογικής ταυτότητάς τους. Η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς, προσωπικά, θα υποστούν φθορά και πλήγμα. Δεν πρόκειται να ανακτήσει το χώρο που κατέλαβαν η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με ιδεολογικές εκπτώσεις. Ίσα – ίσα το αντίθετο θα συμβεί.

Η εμφανής, πια, ανοχή των ρατσιστικών και ξενοφοβικών συμπεριφορών θα υπονομεύσει εσωτερικά και τη Νέα Δημοκρατία. Και ο Αντώνης Σαμαράς θα αντιμετωπίζεται στην Ευρώπη μόνο ως εκπρόσωπος, ενδεχομένως, αφερέγγυων δανειοληπτών. Και όχι ως Πρωθυπουργός μιας χώρας, που συμβολίζει στη διεθνή κοινή γνώμη τη Δημοκρατία και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ιδεολογική σύγχυση και η ενδεχόμενη επικράτησή της δεν βοηθάει τη Δημοκρατία και τους θεμελιώδεις θεσμούς της. Και, οπωσδήποτε, αποδυναμώνει εσωτερικά όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου.

Αντώνης Ν. Βγόντζας
Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, Κυριακή 26.5.2013

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook