Η Κεντρική Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για την 72η Επέτειο από τη διεξαγωγή της \”Μητέρας των Μαχών\” που έλαβε χώρα στο Νησί της Κρήτης, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, στο Πνευματικό Κέντρο.

Την Κεντρική Εκδήλωση της Επετείου για τη Μάχη της Κρήτης χθες το βράδυ συνδιοργάνωσαν η V Mεραρχία Κρητών, η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Μεταξύ άλλων έγινε η παρουσίαση του Τόμου \”Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945\” από το Δήμαρχο των Ανωγείων και Πρόεδρο του Δικτύου των 90 Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Σωκράτη Κεφαλογιάννη, ενώ προβλήθηκαν στιγμιότυπα εποχής που επιμελήθηκε ο γνωστός Νεοζηλανδός Σκηνοθέτης και Παραγωγός Τζον Ίργουιν, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι \”όλες αυτές οι πολεμικές ιστορίες εμπνέουν και η Ιστορία της χώρας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σε πολλαπλά επίπεδα, φτάνοντας έως και 150 χρόνια πίσω. Είμαστε γοητευμένοι -σημείωσε- και μαθαίνουμε από το παρελθόν, κάτι πολύ σημαντικό, ώστε να δείχνουμε στους ανθρώπους πώς μπορούν να επιβιώσουν σε σκληρούς καιρούς\”.

Η Κεντρική Εκδήλωση έκλεισε με Συναυλία από τη χορωδία της V Μεραρχίας Κρητών και της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Εξέχουσα η Επίσημη παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι το Πολεμικό είναι Αξιόμαχο, έτοιμο να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε εχθρική επιβουλή.

Νωρίτερα στο Συμμαχικό Νεκροταφείο, στο Βλητέ τελέστηκε η καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση Τιμής και Μνήμης υπέρ των πεσόντων και των μαχητών των Συμμάχων που πολέμησαν στο πλευρό των Κρητών, για την υπεράσπιση της άμυνας του Νησιού.

Η Πρέσβης της Αυστραλίας Τζένη Μπλούμφιλντ δεν παρέλειψε να τονίσει τη στενή συνεργασία και τους μακροχρόνιους δεσμούς της Αυστραλίας με την Ελλάδα σε εμπορικό επίπεδο, καθώς και σε τεχνογνωσία, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα επιστρέψει σε ευημερία.

Στο μεταξύ, όχι μόνο τους Γερμανούς Αλεξιπτωτιστές, αλλά όλους όσους συμμετείχαν στη Μάχη της Κρήτης τίμησαν σήμερα το μεσημέρι, στο Γερμανικό Νεκροταφείο, στο Δήμο Πλατανιά, η Γερμανική Κυβέρνηση, η Ελληνική Κυβέρνηση, παρουσία των δύο Υφυπουργών Μανούσου Βολουδάκη και Κυριάκου Βιρβιδάκη, καθώς και του Βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Σταθάκη, η Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του ΓΓ Περιφέρειας Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, καθώς και οι Διπλωματικές-Στρατιωτικές Αντιπροσωπείες όλων των εμπλεκομένων.
Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο στο τέλος της Επετειακής Εβδομάδας για τη Μάχη της Κρήτης.

Ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Συνταγματάρχης Νόρμπερ Ντρέσκε ερωτηθής δε θέλησε να σχολιάσει το ζήτημα Γερμανικών Αποζημιώσεων, ούτε το αν τελικά η ΕΕ βαίνει προς ολοκληρωτική ενοποίηση, ως ένα ενιαίο κράτος, σημειώνοντας πως δεν ήταν του παρόντος

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook