Προσπάθειες προώθησης της τοπικότητας, αλλά και εξωστρέφειας των προϊόντων του δήμου Φαιστού ξεκίνησαν χθες στο πλαίσιο της δράσης «Καταναλώνουμε τοπικά».

Μετά από πρωτοβουλία του δήμου Φαιστού και της δημάρχου Μαρίας Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη για πρώτη φορά στα δεδομένα της περιοχής, εκπρόσωποι όλων των παραγωγικών φορέων, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν σε μια ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο στις Μοίρες.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσικριτζάκης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μανιαδάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Φασομυτάκης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκλεγμένοι εκπρόσωποι απ’ όλο το δήμο, πλήθος εκπροσώπων φορέων, αλλά και τοπικοί επιχειρηματίες.

Στην αναγκαιότητα ενδυνάμωσης των τοπικών προϊόντων και προώθησης τους όχι μόνο στο πλαίσιο του δήμου και του νομού, αλλά και στο εξωτερικό, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη στην εισήγηση της. Αναφορές έκανε επίσης η δήμαρχος στις ως τώρα δράσεις του δήμου και προσπάθειες ενδυνάμωσης των τοπικών προϊόντων αλλά και της εικόνας του δήμου. Η κ. Πετρακογιώργη απηύθυνε κάλεσμα προς όλους για προώθηση των τοπικών προϊόντων και στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας πως «πρωταρχικός στόχος είναι μέσα σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και οργάνωσης να δουλέψουμε όλοι μαζί με πρώτο και κύριο μέλημα μας τα προϊόντα του δήμου μας».

Οι παραγωγικοί φορείς από την πλευρά τους είδαν θετικά την όλη κίνηση, υποστηρίζοντας πως οι δράσεις σε επίπεδο δήμου Φαιστού πρέπει να οργανωθούν και να ομαδοποιηθούν.

Γενικότερα οι προτάσεις κινήθηκαν στο δίκτυο εξωστρέφειας των προϊόντων προς άλλες αγορές, αλλά και τόνωσης της προώθησης τους σε τοπικό και ελλαδικό επίπεδο.

Όλοι οι συμμετέχοντες βέβαια αναγνώρισαν το δύσκολο του εγχειρήματος, εκτιμώντας πως οι δυσκολίες θα είναι πολλές και ποίκιλλες λόγω συνθηκών. Στο σύνολο τους όμως φάνηκαν διατεθειμένοι να συμμετέχουν στο διάλογο, αλλά και να ξεκινήσουν συλλογικές δράσεις.

«Ομπρέλα» του δήμου

Την πρόταση να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ώστε να μπουν υπό την «ομπρέλα» του δήμου Φαιστού μια σειρά προϊόντων, κατέθεσε στη δευτερολογία της η δήμαρχος Φαιστού.

«Το ότι υπάρχουν δυσκολίες δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να γίνουν πάρα πολλά πράγματα» τόνισε η κ. Πετρακογιώργη και πρόσθεσε:

«Ο ρόλος του δήμου και όλων των εκλεκτών συναδέλφων που παραβρίσκονται μαζί μας, είναι ακριβός αυτός. Να λειτουργήσουμε πολλαπλασιαστικά στις ενέργειες και δραστηριότητες σας, αλλά και να δημιουργήσουμε μια «ομπρέλα» για την επιχειρηματικότητα και την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Η δήμαρχος πρότεινε παράλληλα να δημιουργηθούν οι υποδομές εκείνες που θα ενισχύουν τις τοπικές δράσεις και θα τις εντάσσουν σ’ ένα ενιαίο πλαίσιο συνεργασίας που θα στηρίζεται από το δήμο.
Σειρά προτάσεων

Μια δέσμη προτάσεων σε όλα τα επίπεδα κατέθεσε η δήμαρχος Φαιστού, ώστε να αρχίσει η διαβούλευση γύρω από την ενίσχυση προώθησης των τοπικών προϊόντων.

Η δήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην τοπικότητα των προϊόντων που πωλούνται σε όλες τις επιχειρήσεις, υποστηρίζοντας πως πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ώστε αυτά να προωθούνται περισσότερο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η δήμαρχος στο Κρητικό πρωινό που μπορούν να προσφέρουν τα ξενοδοχεία, αλλά και στα τοπικά προϊόντα που μπορούν είτε να προσφέρονται από τα διάφορα καταστήματα εστίασης, είτε να πωλούνται από τα σούπερ μάρκετς.

Σ’ αυτές τις προτάσεις τέθηκε το ζήτημα κόστους υποστήριξης της ενέργειας, ωστόσο υπήρχαν και αντιπροτάσεις.

Μία από αυτές ήταν να δημιουργηθούν «συνεργασίες χαμηλού κόστους», ώστε τοπικά προϊόντα να προσφέρονται ειδικά σε χαμηλότερες τιμές. Μία δεύτερη πρόταση σχετίζονταν με τη δημιουργία ενός δικτύου προώθησης των τοπικών προϊόντων. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, οι επιχειρηματίες θα μπορούν να πωλούν όλα τα τοπικά προϊόντα με την επισήμανση της τοπικότητας τους, αλλά και άλλα διαφορετικά, ώστε οι καταναλωτές να έχουν το δικαίωμα επιλογής.

Διαβούλευση

Ένα κείμενο θέσεων και βασικών προτάσεων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων αναμένεται να βγει από το δήμο Φαιστού μέσα στο επόμενο διάστημα, το οποίο θα συνοψίζει τις προτάσεις και θέσεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση.

Σε δεύτερο επίπεδο οι επαφές και συναντήσεις θα συνεχιστούν θεματικά πλέον και εξειδικευμένα με γνώμονα τη συνολική προοπτική ανάπτυξης του δήμου.

Η δήμαρχος εξέφρασε την άποψη πως οι προσπάθειες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα και να λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά.