Ετοιμη να υιοθετήσει χαλαρότερη στάση απέναντι στις οικονομίες του Νότου εμφανίζεται τώρα η Ε.Ε., με την έγκριση μάλιστα του Βερολίνου. Χωρίς βέβαια να εγκαταλείπεται η πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής ή οι νεοφιλελεύθερες συνταγές, οι κυβερνήσεις δηλώνουν αποφασισμένες να δώσουν έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας.

Την ανάγκη γι\’ αυτό υπογραμμίζει και ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

«Το να έχει κανείς υγιή δημοσιονομική κατάσταση είναι οπωσδήποτε χρήσιμο» παραδέχεται ο Ιταλός πρωθυπουργός, αλλά προσθέτει ότι εάν «η Ε.Ε. δεν είναι σε θέση να παρέμβει για να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας, θα ενισχύσει αρνητικές διαθέσεις, όπως και αντιευρωπαϊκά και λαϊκίστικα κινήματα».

Για τον λόγο αυτό, ζητά «να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να επισπευσθεί η προετοιμασία της νέας πρωτοβουλίας στήριξης της απασχόλησης των νέων, ώστε τα 6 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί για τον σκοπό αυτό να αρχίσουν να διατίθενται από τις αρχές του 2014».

Δεδομένου, μάλιστα, «των περιορισμών στους προϋπολογισμούς της Ε.Ε., μέρος των πόρων για τη στήριξη της απασχόλησης των νέων θα πρέπει να προέλθει από τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών», οπότε «θα πρέπει να δούμε πώς μπορούν να αυξηθούν τα περιθώρια των διαφόρων οικονομιών, εκμεταλλευόμενοι όλες τις δυνατότητες που προσφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Spiegel
Στο Βερολίνο δύσκολα θα αποδεχθούν τη χαλάρωση των κανόνων, αλλά φαίνεται να συμφωνούν ότι κάτι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η ανεργία, κυρίως στον Νότο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, προτείνοντας την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου οι οικονομίες που βρίσκονται σε κρίση να υποστηριχθούν μέσω της κρατικής γερμανικής τράπεζας επενδύσεων KfW.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε έχει πλέον πειστεί ότι «εάν δεν δράσουμε τώρα, ο Νότος της Ευρώπης κινδυνεύει να χάσει μία ολόκληρη γενιά». Την ίδια στιγμή, στην Καγκελαρία μελετούν τον απολογισμό των επιτευγμάτων του Συμφώνου Ανάπτυξης που συμφωνήθηκε πέρσι. «Ο απολογισμός υποτίθεται ότι θα αποδείκνυε πόσο καλά λειτουργεί η γερμανική στρατηγική», αναφέρει το Spiegel «αλλά τα πορίσματα ήταν αρνητικά».

Οι συντάκτες της έκθεσης αποδίδουν την αποτυχία στο ότι «οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο, έως ότου φτάσουν στην πραγματική οικονομία». Ως αποτέλεσμα, «Μέρκελ και Σόιμπλε εμφανίζονται τώρα διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν θέσεις που μέχρι τώρα υιοθετούσαν» και «να τονώσουν την ανάπτυξη διαθέτοντας δισεκατομμύρια».

Προγράμματα
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη η Γερμανία συμφώνησε να αναλάβει η τράπεζα KfW ρόλο-κλειδί στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ισπανία. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο και για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα. Η καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση της ανεργίας των νέων. Μιλώντας προχθές σε εκδήλωση της νεολαίας του κόμματός της υποστήριξε ότι η ανεργία των νέων στην Ευρώπη έχει φτάσει σε «αφάνταστα επίπεδα» που απαιτούν άμεση δράση.

Για τον λόγο αυτό, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας, Γαλλίας και Γερμανίας θα παρουσιάσουν αύριο, σε εκδήλωση στο Παρίσι, σχέδιο αξιοποίησης των 6 δισ. ευρώ, που έχει δεσμευτεί να διαθέσει η Ε.Ε. για το πρόβλημα. Τα κεφάλαια θα προταθεί να αξιοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ως εγγυήσεις, προκειμένου να χορηγηθούν δάνεια δεκαπλάσιας αξίας σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νέους ανέργους.

Economist
Στην ανάγκη άμεσης ανάληψης δράσης αναφέρεται και το τελευταίο τεύχος του Economist: «Για το καλό όλων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ταρακουνηθούν και να βγουν από τον λήθαργό τους ? να αντιληφθούν ότι εάν δεν αναλάβουν δράση, η Ευρωζώνη αντιμετωπίζει τη στασιμότητα ή τη διάλυση – ενδεχομένως και τα δύο».

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι τα «σημάδια ανάκαμψης» δεν είναι παρά «μια καθησυχαστική ιστοριούλα», την οποία «είναι πρόθυμοι να πιστέψουν όσοι έχουν κουραστεί από το βαγκνερικών διαστάσεων σίριαλ με το ευρώ». Όσο για τη «χαλάρωση που εξαγγέλλεται», αυτή αποδίδεται «στην αναμονή μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, αλλά πρωτίστως στην κακή εικόνα της Ε.Ε. και των πολιτικών στα μάτια των πολιτών».

Αναβάλλεται για το 2014 το νέο «κούρεμα»

Κεντρική θέση στις προσπάθειες της Ελλάδας να επιστρέψει σε αναπτυξιακή τροχιά έχει η συζήτηση για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, αυτή τη φορά από τα κράτη-δανειστές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε στο Βήμα της Κυριακής ότι είναι «νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για νέο κούρεμα» και ότι «το θέμα θα κριθεί στα μέσα του 2014, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει πετύχει τους στόχους και θα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook