Τη μείωση των οργανικών δομών του υπουργείου Οικονομικών κατά 50% σε βάθος τριετίας περιλαμβάνει το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών.

Το θέμα του τελικού οργανογράμματος του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να εξετασθεί σήμερα σε συνάντηση του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη.

Οι συνδικαλιστές των Εφοριακών εκφράζουν ανησυχίες για το θέμα των οργανικών θέσεων, καθώς σύμφωνα με τις προτάσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου Οικονομικών, η νέα οργανωτική μορφή θα προβλέπει από το 2014 ένα κατά 50% συρρικνωμένο σε οργανικές μονάδες υπουργείο ( με μόλις 13 δομές), με 3.000 λιγότερους υπαλλήλους.

Πρέπει να τονισθεί πως ειδική επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα πρέπει να παραδώσει στον υπουργό έως τις 30 Ιουνίου 2013 το Προεδρικό Διατάγματα του νέου Οργανισμού του υπουργείου Οικονομικών.

Περαιτέρω συρρίκνωση των ΔΟΥ
Αν και από πέρυσι τον Αύγουστο έως και σήμερα ο αριθμός των Εφοριών πανελλαδικά έχει μειωθεί από τις 240 στις 120 Εφορίες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να σχεδιάζει την περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού τους.

Σχέδιο που κυκλοφορεί στο υπουργείο Οικονομικών και το οποίο κατήγγειλαν συνδικαλιστές των εφοριακών προβλέπει την η κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού σε περίπου 70 εφορίες και την μεταφορά και συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων αυτών σε 50 εφορίες πανελλαδικά. Ενδεικτικά προβλέπεται πως στην Αθήνα θα καταργηθούν τα Τμήματα Ελέγχου και Δικαστικού των Εφοριών ΣΤ’, Ε΄, ΙΒ’, ΙΔ’, Α’ Περιστερίου, Β’ Περιστερίου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Σμύρνης, Αιγάλεω, Αχαρνών, Χαλανδρίου, Ψυχικού, Αμαρουσίου και Παλαιού Φαλήρου.

Σύμφωνα με τους εφοριακούς η κατάσταση αυτή θα αποδιοργανώσει ακόμα περισσότερο τον φοροελεγκτικό μηχανισμό και θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος εξυπηρέτησης τους πολίτες. Όπως αναφέρουν, ειδικά στα νησιά, η κατάργηση των Τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού θα προκαλέσει ασφυκτικές καταστάσεις και προβλήματα.

Σημειώνεται πως στοιχεία που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Δημόσιων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα που άντλησαν από φόρους οι ΔΟΥ στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2013 , δείχνουν πως οι υπό κατάργηση νησιωτικές εφορίες (στις 17 Ιουνίου σταματούν να λειτουργούν οι εφορίες Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Σπετσών,Κυθήρων,Σαλαμίνας,Καρπάθου,Καλύμνου,Λέρου,Θάσου, Παξών,Ιθάκης,Τήνου,Λήμνου,Σκιάθου,Σκοπέλου και Αγίου Κηρύκου) έχουν πολύ χαμηλές επιδόσεις.

Ενδεικτικά στο τετράμηνο τις πλέον αρνητικές επιδόσεις έναντι των στόχων κατέγραψαν οι ΔΟΥ Σκιάθου (-48,4%), ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού (-44,5%), η Εφορία Μυκόνου (-43,4%), η ΔΟΥ Μήλου (-36,9%), η ΔΟΥ Κυθήρων (-35,4%), η Εφορία Θήρας (-35,1%), η Εφορία Καρπάθου (-33,2%), η Εφορία Θάσου (-32,6%) και η ΔΟΥ Σπετσών (-31,0%).

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook