Η αστυνομία, πολιτικοί και ακτιβιστές στη Βρετανία διατυπώνουν φόβους ότι η πρόσφατη σοκαριστική δολοφονία ενός στρατιώτη στο Λονδίνο θα πυροδοτήσει αντιμουσουλμανικό μένος, ενώ ήδη έχει καταγραφεί κατακόρυφη αύξηση ρατσιστικών επιθέσεων στη χώρα.

Η αστυνομία έχει συλλάβει άλλους τρεις άντρες (πλην των δύο δραστών) και τους ανακρίνει για τη δολοφονία του 25χρονου Lee Rigby, ενώ το Σαββατοκύριακο 1.500 μέλη ακροδεξιών οργανώσεων πραγματοποίησαν πορεία στο Newcastle, με βασικό σύνθημα το όνομα του αδικοχαμένου στρατιώτη.

Παράλληλα τις τελευταίες ημέρες πλήθος ρατσιστικών επιθέσεων έχει καταγραφεί σε πολλές πόλεις της Βρετανίας.

«Φωτιά» έχει πάρει και το Twitter με τα ρατσιστικά μηνύματα να δίνουν και να παίρνουν και την αστυνομία να προχωράει και σε τρεις συλλήψεις για αυτά. Αλλοι 24 άντρες συνελήφθησαν για βανδαλισμούς κατά τη διάρκεια της πορείας στο Newcastle. Παράλληλη πορεία στην ίδια πόλη έκαναν και 350 ακτιβιστές φωνάζοντας «Ναζιστές, εξαφανιστείτε από τους δρόμους μας» και οι αστυνομικοί την τελευταία στιγμή απέτρεψαν «μετωπική σύγκρουση» των δύο διαδηλώσεων.

Το ακροδεξιό κόμμα της Βρετανίας ανακοίνωσε πως το Σαββατοκύριακο που έρχεται θα διοργανώσει διαδήλωση στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο στρατιώτης. Ηδη έχει κυκλοφορήσει σχετικό βίντεο στο οποίο αναφέρει: «Σας επηρέασε κι εσάς ο τρόμος του Woolwich (σ.σ. Το μέρος όπου έγινε η δολοφονία). Συνδράμετε τη βρετανική αντίσταση!».

Η αντιρατσιστική οργάνωση «Faith Matters» ανέφερε ότι έχει δεχτεί πάνω από 150 καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις στη Βρετανία μετά τη δολοφονία, αριθμός δεκαπλάσιος από τον συνηθισμένο. Αντρες επιτίθενται σε μετανάστες στο δρόμο ενώ αναφέρθηκαν και βανδαλισμοί τζαμιών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook