Δεκάδες χιλιάδες αντιτιθέμενοι στο γάμο των ομοφυλοφίλων πορεύθηκαν και πάλι σήμερα στους δρόμους του Παρισιού για μία μάχη μέχρι το τέλος, που σημαδεύτηκε από επεισόδια τις πρώτες βραδινές ώρες, τρεις ημέρες πριν από τον εορτασμό της πρώτης ένωσης ενός ζευγαριού γκέι στο δημαρχείο.

Ενώ η διαδήλωση εκτυλίχθηκε στο σύνολό της ειρηνικά, η ένταση ανέβηκε τις πρώτες βραδινές ώρες στην περιοχή Ανβαλίντ, όταν περίπου 200-300 ταραξίες εκσφενδόνισαν βλήματα, σιδηρόβεργες και καπνογόνα εναντίον των δυνάμεων της τάξης και των δημοσιογράφων. Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου τραυματίστηκε ελαφρά και δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες επί τόπου.

Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει την εβδομάδα αυτή τους διοργανωτές "Η διαδήλωση για όλους" για τους κινδύνους παρεκτροπών και προκλήσεων δεξιών εξτρεμιστικών οργανώσεων και κινητοποίησαν για τη διαδήλωση 4.500 αστυνομικούς και χωροφύλακες.

Για μία ακόμα φορά, η συμμετοχή αποτέλεσε αντικείμενο πολεμικής, με την αστυνομία να έχει υπολογίσει 150.000 ανθρώπους και τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο. Περίπου 2.800 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν εξάλλου στο κάλεσμα του Ινστιτούτου Civitas που πρόσκειται στους συντηρητικούς καθολικούς και οι οποίοι πραγματοποίησαν χωριστή πορεία.

Πίσω από αυτή τη διαμάχη για τους αριθμούς, η κινητοποίηση φαίνεται να μειώθηκε με την οριστική ψήφιση στις 23 Απριλίου του νόμου που επιτρέπει το γάμο και την υιοθεσία σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η τελευταία μεγάλη διαδήλωση σε εθνικό επίπεδο ήταν στις 24 Μαΐου στο Παρίσι, στην οποία έλαβαν μέρος, σύμφωνα με τη συλλογικότητα "Η διαδήλωση για όλους", 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, 300.000, σύμφωνα με την αστυνομία.

Προεκλογική υπόσχεση του προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που υποστηρίχθηκε από το σύνολο της αριστεράς, ο "γάμος για όλους" προκάλεσε στη διάρκεια μηνών μια έντονη εναντίωση στη Γαλλία, στο Κοινοβούλιο και στο δρόμο.

"Τελευταία γιορτή της μητέρας πριν από την εκκαθάριση!", "δεν έχει τελειώσει, μόλις αρχίζει": στο Καρτιέ Λατάν, οι τουρίστες παρακολουθούσαν την πορεία κάπως αμήχανα. Η Πιλάρ, μια Ισπανίδα, εξηγούσε πως "γνωρίζει ότι ένα μέρος της κοινωνίας της Γαλλίας είναι συντηρητικό. Αλλά, στο σημείο αυτό, δεν είναι η εικόνα που έχει κανείς για τη Γαλλία".

Παρά τις ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, περίπου δέκα ακτιβιστές του γκρουπούσκουλου Génération identitaire κατάφεραν να σκαρφαλώσουν στην ταράτσα της έδρας του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να ξεδιπλώσουν ένα πανό στο οποίο έγραφαν "Ολάντ, παραιτήσου". Αφού συνελήφθησαν, απομακρύνθηκαν με αστυνομικό όχημα.

Συνολικά, 96 άνθρωποι προσήχθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και 39 τέθηκαν υπό κράτηση, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από τα επεισόδια των πρώτων βραδινών ωρών.

news247.gr