Σε ιδιωτική εταιρεία προωθεί η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων των αγροτών από τα Σφακιά και τον Αποκόρωνα Χανίων,ενώ έχουν ζητήσει να αναλάβουν την διαδικασία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Σφακίων και Αποκορώνου.

Η διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ σε αυτές τις περιοχές δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και – επι της ουσίας – οι αγρότες αντιμετωπίζουν το εκβιαστικό δίλλημα της ΠΑΣΕΓΕΣ : «Ή συνεργάζεστε με την ιδιωτική εταιρεία ή είστε στον αέρα…»

Η ιστορία ξεκίνησε όταν – λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων – διαπιστώθηκε η αδυναμία της ΕΑΣ Αποκορώνου – Σφακίων , να υλοποιήσει το ΟΣΔΕ, καθώς δεν μπορεί να λάβει φορολογική ενημερότητα και να κάνει οικονομικές πράξεις.

Στο μεταξύ, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, οι αγρότες προχώρησαν στην ίδρυση δύο πρωτοβάθμιων Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αποκόρωνα και Σφακιά.

Προκειμένου να γίνει η ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, ζήτησαν από την ΠΑΣΕΓΕΣ να αναλάβουν αυτοί την ενεργοποίηση με την μεταβίβαση σε αυτούς της \”πύλης\” της ΕΑΣ Αποκορώνου-Σφακίων, βάση του νέου Νόμου για το Συνεταιριστικό κίνημα.

Απάντηση δεν πήραν ποτέ.

Ακολούθησε νέα πρόταση για να αναλάβουν την διαδικασία οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, μέσω της «πύλης» της ΕΑΣ Ρεθύμνου.

Η απάντηση της ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν αρνητική !!!

Ακολούθησε προσπάθεια απο την ΠΑΣΕΓΕΣ να αναλάβει την διαδικασία η \”Σταφιδική\” κάτι που δεν έγινε αποδεκτό απο τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς οι οποίοι θεώρησαν εκ των ουκ άνευ πως βάση και του νέου Νόμου θα έπρεπε να αναλάβουν αυτοί την διαδικασία.

Τότε η ΠΑΣΕΓΕΣ αποφάσισε να αναθέσει το έργο σε ιδιωτική εταιρεία !!!

Δηλαδή η – υποτίθεται – κορυφαία Συνεταιριστική οργάνωση, προτίμησε , αντί να δοθεί η αμοιβή σε Συνεταιρισμούς, να δοθεί σε μια ιδιωτική εταιρεία.

Ο λόγος για την Ανώνυμη Εταιρεία «Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» η οποία – σύμφωνα με το καταστατικό της – ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2012 με έδρα στο Χαλάνδρι της Αττικής, ενώ τα μέλη του Δ.Σ. της είναι κάτοικοι Αγρινίου και Αμφιλοχίας !!!


ΠΑΣΕΓΕΣ και ιδιωτικές εταιρείες

Να σημειωθεί πως η ΠΑΣΕΓΕΣ μαζί με την ιδιωτική εταιρεία Neuropublic AE, ανέλαβαν το έργο υλοποίησης του ΟΣΔΕ με σύμβαση με το Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης και με αμοιβή 28,17 ανα αίτηση πλέον ΦΠΑ, ενώ για το 2013 έχουν προυπολογισθεί 27 εκατομ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη ιδιωτική εταιρεία έχει δημιουργήσει και την ιστοσελίδα “Gaia επιχειρείν» με την οποία συνεργάζεται η «Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες» και που προωθεί κατά περίεργο και προκλητικό τρόπο η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Να σημειωθεί πως το \”Gaia επιχειρείν\” ξεκίνησε την λειτουργία του στις 27 Μαρτίου 2013 και μέχρι σήμερα \”εμφανίζει\” 43.623 εγγεγραμμένους χρήστες !!!

Πως έγινε αυτό κατορθωτό μέσα σε λιγότερο απο δύο μήνες ; Η απάντηση ακολουθεί :

Mετά από καταγγελίες που έγιναν στον agrotypos.gr, φαίνεται ότι αγρότες βρέθηκαν «μπλεγμένοι» σε ένα «μηχανισμό» της ΠΑΣΕΓΕΣ με την εταιρεία Neuropublic A.E. το GAIA Επιχειρείν και την Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες Α.Ε.. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία “Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίας Α.Ε” «κόβει» αποδείξεις είσπραξης 30 ευρώ για λογαριασμό της Neuropublic A.E για την εγγραφή σε μια διαδυκτιακή πύλη χωρίς να το έχει ζητήσει αυτό ο αγρότης και χωρίς σε κανένα από τα παραστατικά που του δίνονται να αναγράφεται ότι πλήρωσε για την αίτηση του ΟΣΔΕ.

Επίσης πουθενά δεν υπάρχει σφραγίδα κάποιου επίσημου φορέα όπως θα έπρεπε να έχει ένα κρατικό έγγραφο.


Πως λειτουργεί ο «μηχανισμός»;

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο agrotypos.gr, αγρότης από τη Λάρισα:

«Στην Λάρισα έχει κέντρο η ΠΑΣΕΓΕΣ στην παλαιά εθνική οδό στα όρια της πόλης. Ο κάθε αγρότης κλείνει ραντεβού και στην συνέχεια πηγαίνει να κάνει τη δήλωση στο κέντρο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Εκεί υπάρχουν δύο γραφεία. Στο ένα γραφείο είναι μια κυρία που κανονίζει τα ραντεβού και στο άλλο μια ακόμη που μας δίνει τα τιμολόγια και αυτά τα χαρτιά που υπογράφουμε. Συγκεκριμένα εγώ ρώτησα γιατί πληρώνω ενώ έχει γίνει τόσος ντόρος σχετικά με το θέμα; Αυτό που μου απάντησε είναι ότι θα πρέπει να πληρώσω και με τα λεφτά που δίνω θα μπορώ να μπω σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου θα λαμβάνω διάφορες πληροφορίες. Εκεί σταμάτησε τη συζήτηση χωρίς να μου εξηγήσει κάτι παραπάνω».

Και προσθέτει: \”Στην συνέχεια η δεύτερη υπάλληλος μου έδωσε να υπογράψω κάποια χαρτιά. Το πρώτο τιμολόγιο που υπέγραψα ήταν η σύμβαση εγγραφής με την «GAIA Επιχειρείν» για την οποία έπρεπε να πληρώσω 30 ευρώ. Μετά υπογράφουμε ένα άλλο τιμολόγιο και πουθενά δεν αναφέρεται ότι πρόκειται για την δήλωση του ΟΣΔΕ. Θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί ο κόσμος τι συμβαίνει και αν είναι υποχρεωτικό ή προαιρετικό να πληρώσεις.\”

Από την πλευρά τους συνεταιριστές αναφέρουν : «Όταν ο παραγωγός κάνει την δήλωση ΟΣΔΕ και γίνεται εκτύπωση, θα πρέπει να σφραγίζονται από τον φορέα που υλοποιεί το πρόγραμμα. Αυτό δεν συμβαίνει φέτος».


Επίσκεψη ΟΠΕΚΕΠΕ στη Λάρισα

Σύμφωνα με τον Αγροτύπο «Μετά από σειρά καταγγελιών σε επίσκεψή του στη Λάρισα ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Αλέκος Οφίδης επισκέφτηκε τα γραφεία της εταιρίας «NEUROPUBLIC Α.Ε. – ΑΡΩΓΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» στη Περιφερειακή Ενότητα και κατόπιν εντολής του Αν. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, προκειμένου να ελέγξει τις καταγγελίες του δημάρχου Κιλελέρ κ. Κομήτσα, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, συνεταιριστών και αγροτών για παράνομη χρέωση της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ με 30 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε εκεί ο κ. Οφίδης, ζήτησε να τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στους χώρους παραλαβής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η απόφαση της ΠΑΣΕΓΕΣ που αναφέρει ότι «η διαδικασία είναι δωρεάν για τους αγρότες» και όπου αποδειχθεί ότι εισπράχτηκαν παράνομα 30 ευρώ από την εταιρία που ανέλαβε το έργο να επιστραφούν, αλλιώς θα υπάρξει προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Το επιχείρημα πάντως των υπαλλήλων της εταιρίας ήταν πως τα χρήματα αυτά αφορούν επιπλέον συμβουλευτικές υπηρεσίες, που δεν αναφέρονται στην σύμβαση. Κάποιοι αγρότες όμως αντέτειναν πως τα συνεργεία της εταιρίας δεν παραλαμβάνουν καμία αίτηση ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, εάν ο δικαιούχος δεν πληρώσει.»

Όλα τα παραπάνω «δείχνουν» πως ΠΑΣΕΓΕΣ – Neuropublic AE – Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΑΕ λειτουργούν ως «συγκοινωνούντα δοχεία» και το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι όχι το εάν είναι νομικά ορθό (κάτι για το οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία), αλλά εάν είναι ηθικά και προς το συμφέρον των αγροτών η προώθηση ιδιωτικών εταιρειών από την «κορυφαία» Συνεταιριστική οργάνωση.


Ειδικά όταν γίνεται σε βάρος Συνεταιρισμών, όπως των πρωτοβάθμιων Σφακίων και Αποκορώνου αλλά και της ΕΑΣ Ρεθύμνου, η οποία θα αναλάμβανε την διαδικασία, εάν δεχόταν η ΠΑΣΕΓΕΣ.


Δείτε εδώ το ΦΕΚ για την \”Αρωγήν Συμβουλευτικές Υπηρεσίες ΑΕ\”

Δείτε εδώ την απόφαση για το ΟΣΔΕ 2013

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook