Τώρα που ήρθε η ώρα για τις φορολογικές δηλώσεις αποκαλύπτεται η παράνοια με την οποία νομοθέτησαν και ψήφισαν κυβερνώντες και βουλευτές.

Και για να γίνω ποιο σαφής αναφέρω μια μόνο περίπτωση που αφορά χιλιάδες οικογένειες μισθωτών:

Μείωσαν τον κατώτατο μισθό – Μείωσαν (έως μηδένισαν) το αφορολόγητο όριο – Έκαναν πιο αυστηρά τα τεκμήρια διαβίωσης.

Ας δούμε ένα παράδειγμα :

Ένα ζευγάρι με ένα ανήλικο παιδί ζει σε μια οικία των 100 μ2 την οποία κατασκεύασε το 2000 με δάνειο (τεκμήριο 1).

Επίσης έχει και ένα παλαιό Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο 1400 κυβικών απο την δεκαετία του \’90 (τεκμήριο 2).

Και τέλος προσπαθεί – όσο μπορεί – να αποπληρώνει και το δάνειο (τεκμήριο 3).

Λόγω της κατάστασης και με δεδομένο πως σε όλες τις οικογένειες υπάρχουν άνεργοι, εργάζεται μόνο ο άντρας με (ας πούμε) καθαρό μισθό 700 ευρώ (πάνω από τον κατώτατο) , δηλαδή – στην καλύτερη των περιπτώσεων – το οικογενειακό εισόδημα του 2012 ήταν 9.800 ευρώ.

Και εκεί που η συγκεκριμένη οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει με στερήσεις, με περικοπές ακόμη και στην διατροφή και γενικά, με τεράστιες δυσκολίες, έρχονται οι κυβερνώντες και της λένε :

«Δεν με ενδιαφέρει ποιο είναι το εισόδημά σας. Εγώ τελείως αυθαίρετα καθορίζω ως τεκμήριο διαβίωσής σας τις 15.000 ευρώ και θα σας φορολογήσω για αυτό το ποσό, για το οποίο πρέπει να μου δώσετε και το 25% σε αποδείξεις» !!!

Δηλαδή, στην πράξη, το κράτος λέει πως,για το ίδιο,η οικογένεια αυτή για να επιβιώσει χρειάζεται πάνω από 1.200 ευρώ τον μήνα και επιπλέον ζητά από την συγκεκριμένη οικογένεια αποδείξεις που φτάνουν στο 50% του πραγματικού της εισοδήματος !!!

Και έρχομαι και ρωτώ :

Με ποια λογική μειώσατε τους μισθούς κάτω από τα όρια διαβίωσης , ενώ την ίδια στιγμή οι ίδιοι, αυθαίρετα και καταχρηστικά έχετε θέσει ως τεκμήρια διαβίωσης χρηματικά ποσά που δεν υπάρχουν ;

Με ποια λογική μειώσατε το αφορολόγητο στα 5.000 ευρώ και την ίδια ώρα ορίσατε ως αρχικό τεκμήριο διαβίωσης για ένα παντρεμένο ζευγάρι τις…5.000 ευρώ, μηδενίζοντας το αφορολόγητο ;

Με ποια λογική υποχρεώνετε τους μισθωτούς να δηλώνουν αποδείξεις στο 25% των δικών σας αυθαίρετων τεκμηρίων διαβίωσης και όχι στο πραγματικό εισόδημά τους το οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί ;

Ναπολέων Σαραντίδης
Δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook