Εκθεση κόλαφο για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του κ. Αντώνη Ρουπακιώτη συνέταξε η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) καθώς εντόπισε πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων και αόριστων αναφορών.

Πέραν αυτών, οι συντάκτες της έκθεσης βάζουν οριστική «ταφόπλακα» στο προωθούμενο σχέδιο νόμου επισημαίνοντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο «αντιμετωπίζει με επάρκεια τα περισσότερα θέματα του υπό επεξεργασία σχεδίου νόμου» και εξηγώντας ότι το μόνο που χρειάζεται είναι μικρές προσθήκες στον ν. 27/1979.

Πιο αναλυτικά, η ΚΕΝΕ τονίζειμεταξύ άλλων ότι το αντιρατσιστικό «δεν είναι απολύτως συμβατό με το άρθρο 14 παρ. 1 του Συντάγματος» και εξηγεί πως «η ποινικοποίηση της διαλαμβανόμενης στην παρ.1 συμπεριφοράς με εκφορά ρατσιστικού ή ξενοφοβικού λόγου με τη συγκεκριμένη και σε πολλά σημεία αόριστη διατύπωση του κειμένου του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με όσα εκτίθενται και στις παρ. 3 και 4 των παρατηρήσεων, πρέπει να θεωρηθεί ότι βρίσκεται εκτός του προστατευτικού πεδίου της συνταγματικής διάταξης του αρθρου 14.

Κι αυτό γιατί προσβάλλει τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθερίας της έκφρασης με κίνδυνο να εκτεθούν σε διώξεις και να τιμωρηθούν πρόσωπα που διατυπώνουν έστω και με οξύ ύφος ακόμα και επιστημονικές απόψεις για τα θέματα αυτά».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook