Βρίσκεται μισή ώρα από το Βερολίνο με το τραίνο. Βαρύ σκέλεθρο της Ιστορίας. Το σανατόριο του Beelitz ξεκίνησε να χτίζεται το 1898 και μετά από τρεις κατασκευαστικές φάσεις, έφτασε στην τελική του μορφή το 1930.

Αρχιτέκτονές του σε αυτές τις περιόδους ήταν ο Heino Schmeiden και ο Julius Boethke, ο Fritz Schulz και ο Egon Eiermann.

Tο σύμπλεγμα αυτό που ρημάζει στη μέση ενός δάσους αποτελείται από 60 κτήρια. Χωρίζεται από τις γραμμές του τραίνου και έναν δρόμο σε τέσσερα κομμάτια. Τα σανατόρια και τα νοσοκομεία των γυναικών και των ανδρών.

Η πρώτη του λειτουργία ήταν ως Σανατόριο για τους Βερολινέζους εργάτες, κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο όμως μετατράπηκε σε στρατιωτικό νοσοκομείο του Γερμανικού Στρατού.

Τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1916 νοσηλεύτηκε εκεί από τα τραύματα πολέμου ο Αδόλφος Χίτλερ. Κανείς τότε δεν γνώριζε. Μετά από 74 χρόνια νοσηλεύεται στο ίδιο μέρος ο Έρικ Χόνεκερ.

Με το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το Beelitz-Heilstätten γίνεται Σοβιετικό έδαφος, όπως και παραμένει μέχρι το 1995.

Τώρα πια είναι σκεπασμένο με σκόνη, κλειδωμένο, ενώ μεγάλες, ζωηρές ταμπέλες αποτρέπουν τους επισκέπτες να εισέλθουν στον χώρο του νοσοκομείου.

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

\"\"

protagon.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook