Από κοινού καταθέτουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη. Η κίνηση αυτή έρχεται έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Φώτη Κουβέλη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«Μετά από επικοινωνία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, αποφασίστηκε οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των δύο κομμάτων να καταθέσουν ως κοινή πρόταση νόμου το υπάρχον αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, με την οποία τού ζητούσε να έρθει άμεσα προς συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για την «Καταπολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας».

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για το θέμα στην τρίωρη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Ευ.βενιζέλος είχε δηλώσει πως είτε το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη θα κατατεθεί στη Βουλή, όπου και μπορούν να γίνουν βελτιώσεις μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες -λύση που προκρίνει το ΠΑΣΟΚ- είτε το Κίνημα θα καταθέσει άμεσα τη δική του πρόταση νόμου, αναζητώντας τη στήριξη από τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

«Δυο λύσεις υπάρχουν, τις οποίες έχω πει: Η πρώτη, αυτή που σαφώς προτιμούμε, είναι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης να κατατεθεί στη Βουλή, να συζητηθεί και βέβαια μέσα από τη συζήτηση να βελτιωθεί και να ψηφιστεί. Και να ψηφιστεί με τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, απ’ όλο το συνταγματικό τόξο, από όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης. Αυτό θεωρούμε ως αρμόζουσα λύση. Το νομοσχέδιο έχει συμπεριλάβει και την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει εδώ και δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ.

» Εάν η κυβέρνηση τελικώς δε συμφωνήσει στην κατάθεση του νομοσχεδίου, που είναι η προτίμησή μας, η λύση είναι η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι βέβαιος ότι αποδέχεται ως βάση συζήτησης και η ΔΗΜΑΡ αλλά και άλλα κόμματα, γιατί ουσιαστικά ταυτίζονται τα κείμενα αυτά, να έρθει αμέσως για συζήτηση στη Βουλή, ως πρόταση νόμου. Και ευελπιστούμε πως η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσει με τους Βουλευτές της την πρόταση νόμου, πάντα με τη συζήτηση ανοιχτή για οποιαδήποτε βελτίωση πρέπει να γίνει για να μην έχουμε κανένα πρόβλημα με κανέναν και καμία παρεξήγηση» κατέληξε.

Η στάση της ΔΗΜΑΡ

Στο μεταξύ, προθεσμία έως την Πέμπτη δίνει η Δημοκρατική Αριστερά στην ΝΔ, προκειμένου να αποσαφηνίσει την τελική της θέση σχετικά με το σχέδιο νόμου Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την θέση κατέληξε μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος νωρίτερα σήμερα, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διατυπώθηκε έντονος προβληματισμός από κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ για τους χειρισμούς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ενώ έγινε σαφές πως εάν πολύ σύντομα δεν έρθει στην Βουλή ο νόμος, τότε η ΔΗΜΑΡ θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Πηγές της Αγίου Κωνσταντίνου υπογράμμιζαν ότι θα περιμένουν ώς την Πέμπτη σύγκληση νέου συμβουλίου των τριών κυβερνητικών εταίρων, ώστε να δουν ποιες είναι οι προθέσεις της ΝΔ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook