Κατατίθεται αύριο στη Βουλή η ετήσια έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική από το διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο. Η ΤτΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ότι η ύφεση της οικονομίας θα κυμανθεί φέτος κοντά στο -4,5% του ΑΕΠ, προβλέπει επίσης ανάκαμψη από το 2014 και μείωση της ανεργίας από το 2015.

Στην έκθεση ο διοικητής της ΤτΕ επισημαίνει ότι η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο και η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος.

Σε ότι αφορά στις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί φέτος πέριξ του -4,5%, πρόβλεψη που ενσωματώνει και την αρνητική επίπτωση από την Κύπρο που εκτιμάται μεταξύ -0,3 και -0,4%. Η ΤτΕ προβλέπει επάνοδο στην ανάκαμψη από το 2014.

Για το φορολογία, η ΤτΕ προτείνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και αποφυγή σε κάθε περίπτωση, λήψης πρόσθετων μέτρων, προτείνει ο κ. Προβόπουλος.

Ειδικότερα, θεωρεί ότι άμεσος στόχος πρέπει να είναι η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, µε κεντρική επιδίωξη αυτό να εξασφαλίζει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, έτσι ώστε σύντομα να υπάρξουν περιθώρια για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη φορολογουμένων, η οποία έχει αυξηθεί υπέρμετρα τα τελευταία χρόνια.


kathimerini.gr