Ημέρα αίματος, συναγερμός βίας, αίμα στην πρωτεύουσα: Με τέτοιους τίτλους περιγράφουν τα ιταλικά ΜΜΕ την πρωτοφανή για τη Ρώμη «σύμπτωση» τριών δολοφονίων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης, οι οποίες -αν και κατ' αρχήν δεν φαίνονται να συνδέονται- αύξησαν το επίπεδο συναγερμού και επηρεάζουν απροσδόκητα τον τελικό γύρο για την εκλογή του νέου δημάρχου.

Πρόκειται για τρία θύματα, έναν 62χρονο, έναν 40χρονο και έναν 20χρονο, που πυροβολήθηκαν από δράστες που διέφυγαν.

Η πρώτη δολοφονία σημειώθηκε λίγο μετά τις 6 το πρωί (τοπική ώρα): Ο Κλαούντιο Ντ'Αντρία, συνταξιούχος 62 ετών που είχε βγάλει βόλτα το σκύλο του, πυροβολήθηκε θανάσιμα στο κεφάλι από ένοπλο που εξαφανίσθηκε αμέσως μετά την εκτέλεση. Το θύμα -πρώην θυρωρός σε γραφεία δημοτικού διαμερίσματος- είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για διακίνηση μικρής ποσότητας ναρκωτικών.

Στις 4 το απόγευμα, στην παραθαλάσσια περιοχή Φοτσένε, ο 40χρονος Πιέτρο Ρασένι δολοφονήθηκε δίπλα στην πόρτα του σπιτιού του, μπροστά στη γυναίκα του και τον ανήλικο γιό του. Ο δράστης απομακρύνθηκε με μηχανάκι.

Λίγο πριν δύσει ο ήλιος, στο 'Αντσιο, ο 20χρονος Ντανιέλε Ριγκίνι, στην περίπτωση αυτή επίσης με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο για διακίνηση ναρκωτικών, δολοφονήθηκε από δυο ενόπλους ενώ βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητό του. Ο φίλος του, ο 21χρονος Μασιμιλιάνο Τσεντσιόνι που ήταν μαζί του, τραυματίσθηκε βαριά στον αριστερό πνεύμονα και μεταφέρθηκε άμεσα σε εντατική μονάδα κοντινού νοσοκομείου.

Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών μπαίνει τώρα στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας, δυο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Στην εκπομπή Ballaro του δημόσιου καναλιού Rai Tre το βράδυ της Τρίτης, o υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την δημαρχία της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο κατηγόρησε τον κεντροδεξιό αντίπαλό του και απερχόμενο δήμαρχο Τζάνι Αλεμάνο ότι κατά την θητεία του η Ρώμη έγινε μια πόλη λιγότερο ασφαλής «με επέκταση της μαφίας και του οργανωμένου εγκλήματος».

«Οι θεωρητικά ευγενείς προθέσεις του Μαρίνο δεν αρκούν για να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, η ασφάλεια ήταν ανέκαθεν προτεραιότητά μου», απάντησε ο Αλεμάνο.

Υπενθυμίζεται ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Ιουνίου και ότι στον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής και Δευτέρας ο Ινιάτσιο Μαρίνο εξασφάλισε ποσοστό 42,60% και ο Τζάνι Αλεμάνο 30,27%.

in.gr