Φωτοβολταϊκά που εκτυπώνονται, ακόμη και πάνω σε μπλουζάκια, τσάντες, ή ομπρέλες θαλάσσης, ανέπτυξαν ερευνητές του ΑΠΘ στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής. Η ιδέα συγκαταλέγεται στις 21 προτάσεις που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και της Eurobank EFG.

Τα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά (ΕΦ) έχουν ήδη επαρκή απόδοση ώστε να φορτίζουν κινητά και, συντόμως, άλλες συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές.Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Στέργιος Λογοθετίδης, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας που ανέπτυξε τα ΕΦ, εξήγησε ότι η νέα αυτή γενιά φωτοβολταϊκών κατασκευάζεται από πολυμερικά υλικά, τα οποία εκτυπώνονται πάνω σε εύκαμπτα ρολά εκατοντάδων μέτρων, με τεχνικές παρόμοιες της εκτύπωσης εντύπων.

Δεδομένου ότι η επιφάνεια όπου τοποθετούνται δεν χρειάζεται να είναι επίπεδη, τα νέα φωτοβολταϊκά θα μπορούν μελλοντικά να τοποθετούνται πάνω σε ρούχα, κεραμίδια, τέντες, ομπρέλες θαλάσσης, ακόμη και σε θερμοκήπια!

Σημειώνεται ότι τώρα οι ερευνητές του ΑΠΘ επικεντρώνονται στην αύξηση της απόδοσης των ΕΦ, έτσι ώστε να είναι αντίστοιχη με εκείνη των συμβατικών.

econews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook