Όχι στην κατεδάφιση της κατασκευής μπροστά από κατάστημα στην παραλία είπαν χθες τα μέλη του συλλόγου καταστηματαρχών της περιοχής, υποστηρίζοντας πως ο δήμος Ρεθύμνου δεν έχει το δικαίωμα να επέμβει στη δημόσια περιουσία, την ίδια στιγμή βέβαια που ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης έχει συναινέσει στην αποξήλωση της πέργκολας από το χώρο μπροστά από το μαγαζί του!

Όλα αυτά συνέβησαν χθες το πρωί στην παραλιακή, όταν συνεργείο του δήμου Ρεθύμνου προσήλθε για την κατεδάφιση του σκιαδίου μπροστά από την επιχείρηση – καφετέρια του κ. Κώστα Παπαδογιάννη.

Ουσιαστικά, χθες τα μέλη του συλλόγου σταμάτησαν τη διαδικασία της κατεδάφισης με την αιτιολογία ότι δεν είναι νόμιμο ο δήμος να παρέμβει στα κιόσκια, που έχουν κατασκευαστεί με ευρωπαϊκά χρήματα, την ίδια στιγμή που η εγκεκριμένη από το ΚΑΣ απόφαση το προβλέπει.

Τελικά, μετά από την παρέμβαση του Εισαγγελέα – στον οποίο μάλιστα πήγαν και τα μέλη του συλλόγου – η κατεδάφιση θα γίνει σήμερα νωρίς το πρωί, όπως σημείωσε και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης στην έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο ιδιοκτήτης πριν από λίγο καιρό μετέβη στο Λιμενικό Ταμείο, προκειμένου να ενημερωθεί ποιες είναι οι ενέργειες που απαιτείται ο ίδιος να κάνει για να πάρει άδεια και να λειτουργεί νόμιμα.

Άλλωστε, είναι ένας από τους επιχειρηματίες, για την επιχείρηση του οποίου είχε εκδοθεί πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Επέλεξε, λοιπόν, να αφαιρέσει όλες τις αυθαίρετες κατασκευές μόνος του, όπως υποχρεούται, δηλαδή το πρόσθετο πάτωμα, την τζαμαρία και διάφορα άλλα και ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι δεν επιθυμεί ούτε την πέργκολα μπροστά από την επιχείρησή του. Μάλιστα, ο ίδιος σε δηλώσεις του σημείωσε πως δεν επιθυμεί να εφαρμόσει σε αυτή τη φάση καμία από τις τρεις προτεινόμενες λύσεις, δηλαδή θέλει να αφήσει εντελώς κενό το χώρο και πρόσθεσε πως αν στο μέλλον θεωρήσει ότι πρέπει να τοποθετήσει ομπρέλες, τότε θα συμβουλευτεί το λιμενικό ταμείο και το δήμο για το τι τύπο πρέπει να επιλέξει.

«Συναινώ να απομακρυνθεί η πέργκολα, αλλά δεν θέλω για την ώρα να επιλέξω κάποια από τις τρεις λύσεις. Προτιμώ κενό τον χώρο και αν χρειαστεί θα επιλέξω κάποιες ομπρέλες», σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης σε δηλώσεις του. «Θέλω να είμαι καθαρός και να μην έχω προβλήματα. Έχω ένα μαγαζί στην παραλία, θέλω να το δουλεύω όσο πιο νόμιμα γίνεται και να μην έχω προβλήματα ούτε με δικηγόρους ούτε με δικαστήρια. Πήγα και ρώτησα το δήμο τι είναι νόμιμο και τι πρέπει να κάνω. Διαλέγω τη νομιμότητα και να μην έχω προβλήματα, πρόστιμα και δικαστήρια. Θέλω απλά να κάνω τη δουλειά μου. Θέλω να με αφήσουν να δουλέψω», κατέληξε.

…και η αντίδραση του συλλόγου

Στη θέα του συνεργείου του δήμου, τα μέλη του συλλόγου καταστηματαρχών της παραλίας αντέδρασαν, με αποτέλεσμα να αναβάλουν τη διαδικασία κατεδάφισης. Προκλήθηκε ένταση στο σημείο και μάλιστα έσπευσαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του λιμεναρχείου για να αποτρέψουν τυχόν επεισόδια. Στο σημείο μετέβησαν ο λιμενάρχης, Φραγκίσκος Δασκαλάκης, ο αστυνομικός υποδιευθυντής, Μανώλης Δουλγεράκης, ο αν. διοικητής του Α.Τ., Στέλιος Γάσπαρης και αρκετές δυνάμεις από τα δύο σώματα.

Ευτυχώς, επικράτησε η ψυχραιμία και δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό, ωστόσο μέλη της διοίκησης του συλλόγου μετέβησαν στον εισαγγελέα και τον ενημέρωσαν για την άποψή τους, ότι δηλαδή η κατεδάφιση της δημόσιας περιουσίας δεν επιτρέπεται ούτε καν από τον δήμο Ρεθύμνου. Μάλιστα, πιθανότατα σήμερα πρόκειται να μελετήσουν τον τρόπο αντίδρασης τους και δεν αποκλείεται να επιλέξουν και τη νομική οδό, προκειμένου να σταματήσουν την κατεδάφιση.

Τα μέλη του συλλόγου ζήτησαν από τους ανθρώπους του συνεργείου να τους επιδείξουν τη σχετική απόφαση για την κατεδάφιση, πράγμα που δεν έγινε αφού οι εργάτες δεν είχαν τέτοια χαρτιά μαζί τους, ενώ δεν παραβρισκόταν κάποιος δημοτικός παράγοντας στη διαδικασία.

«Οι πέργκολες είναι του ελληνικού δημοσίου και κατασκευάστηκαν με χρήματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Δεν έγιναν με χρήματα ούτε του δήμου, ούτε του λιμενικού ταμείου», υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου της παραλίας, Σήφης Δουρουντάκης, υποστηρίζοντας την άποψη του συλλόγου ότι η απόφαση του ΚΑΣ δεν είναι νόμιμη.

Απαντώντας σε ερώτημα για τους λόγους που δεν επετράπη η κατεδάφιση της πέργκολας, αφού ο ίδιος ο ιδιοκτήτης συναινεί, ο κ. Δουρουντάκης υποστήριξε: «Ο ιδιοκτήτης δεν έφτιαξε την πέργκολα με δικά του χρήματα».

Τα μέλη του συλλόγου περιμένουν την ετυμηγορία του εισαγγελέα, ελπίζοντας ότι θα σταματήσει τη διαδικασία. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαδικασία που έμεινε χθες στη μέση αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα το πρωί.
Στον Εισαγγελέα

Ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου, μετά την ενημέρωση που του έκαναν τα μέλη του συλλόγου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, Μίνωα Αλεφαντινό για να ενημερωθεί για τις αποφάσεις που υπάρχουν. Ο κ. Αλεφαντινός εξήγησε όλα όσα έχουν γίνει από πλευράς Λ.Τ. και δήμου για το θέμα και μάλιστα κοινοποίησε στον κ. Εισαγγελέα τις δύο αποφάσεις, την πρώτη και τη βελτιωμένη, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για το ζήτημα της παραλίας.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην προ μίας εβδομάδας εγκεκριμένη από το ΚΑΣ απόφαση προβλέπεται ότι την κατεδάφιση των κιοσκιών θα αναλάβει η τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου και μάλιστα αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Απριλίου.

Αναφέρεται ρητά στην παράγραφο για τα εμπορικά καταστήματα, όπου η απομάκρυνση των σκιαδίων είναι δεδομένη, ενώ όποιος ιδιοκτήτης άλλης επιχείρησης επιλέξει να μην έχει πέργκολα μπροστά από το κατάστημα του, τη διαδικασία αναλαμβάνει ο δήμος, αφού ο ιδιώτης δεν δικαιούται να επέμβει στη δημόσια περιουσία.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Κτηματική Υπηρεσία Ρεθύμνου έχει στείλει αίτημα στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου να βρεθεί το απαιτούμενο κονδύλι για την εφαρμογή των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής σε 11 ακόμα καταστήματα.

«Οι φερετζέδες και τα κουρτινάκια τελείωσαν. Το πράγμα έχει ημερομηνία λήξης και σήμερα, η κατεδάφιση θα γίνει», διεμήνυσε χθες ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, όταν του ζητήθηκε από τον δημοτικό σύμβουλο, Γιώργο Βλαστό να ενημερώσει το όργανο για τα όσα είχαν προηγηθεί το μεσημέρι.

Ο Γ. Μαρινάκης κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να δώσουν το παρών νωρίς το πρωί στη διαδικασία, λέγοντας ότι «ποιοι είναι με ποιους». Υποστήριξε, δε, ότι ο δήμος Ρεθύμνου είναι αυτός που παρεμβαίνει για την κατεδάφιση του σκιαδίου, όταν το επιθυμεί ο ίδιος ο πολίτης, ιδιοκτήτης επιχείρησης, εφόσον ο ιδιώτης δε νομιμοποιείται να το κάνει αφού πρόκειται για δημόσιο έργο.

Ο κ. Μαρινάκης πρόσθεσε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνα, τον Λιμενάρχη και τον Αστυνομικό Διευθυντή και τόνισε πως «ο εισαγγελέας είπε ότι δεν έχει το δικαίωμα κανείς να παρεμποδίζει τα συνεργεία του δήμου να κάνουν την κατεδάφιση».

πηγή goodnet