Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα εκπρόσωποι του τομέα παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς από την Κρήτη και άλλες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της χώρας, κατόπιν πρόσκλησης του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλους της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σπύρου Δανέλλη.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η συμμετοχή των εκπροσώπων του τομέα σε ενημερωτικό σεμινάριο με θέμα «Στρατηγική και πρακτικές για την προώθηση του ελαιολάδου», το οποίο πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Σπ. Δανέλλη και πρόκειται να λάβει χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αύριο Πέμπτη 30 Μαΐου (επισυνάπτεται η πρόσκληση).

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου πρόκειται να παρουσιαστούν βασικές αρχές της αποτελεσματικής προώθησης του ελαιολάδου για την ανάπτυξη του τομέα και να αντληθούν πολύτιμες γνώσεις και καλές πρακτικές από τη διεθνή εμπειρία.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις παγκόσμιες τάσεις στην αγορά του ελαιολάδου, τη συγκριτική παρουσίαση του τομέα στις χώρες της Ε.Ε. και τις βασικές αρχές για την αποτελεσματική προώθηση του ελαιολάδου, παρακολουθώντας εισηγήσεις υψηλού επιπέδου από διεθνείς εμπειρογνώμονες και ανταλλάσσοντας απόψεις με ευρωβουλευτές άλλων ελαιοπαραγωγών χωρών της Ε.Ε.

Στο σεμινάριο πρόκειται να πραγματοποιήσουν εισηγήσεις: ο Διευθυντής της Γεν. Δ/νσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Τάσος Χανιώτης και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελαιολάδου αυτής κ. Παναγιώτης Μπαρζούκας, ο Προεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και το στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κα Λίνα Ράππου, η επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου κα Maria Isabel Gomez, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου του Jaen κ. Manuel Parras Rosa και η Διευθύντρια της ισπανικής διεπαγγελματικής οργάνωσης ελαιολάδου κα Tereza Perez.